вівторок, 24 лютого 2009 11:34

Соціальні мережі загрожують людині недоумством

Соціальні мережі загрожують людині недоумством

Соціальні мережі можуть негативно впливати на роботу імунної системи організму, гормональний баланс, роботу артерій і процеси мислення. У результаті - підвищення ризику появи і розвитку раку, серцево-судинних захворювань і психічних захворювань.

Біолог з Великобританії Арік Сігман опублікував в журналі британського Інституту біології Biologist результати дослідження впливу соціальних мереж на здоров"я людини. На думку британського вченого, надмірне захоплення соціальними мережами в інтернеті може зашкодити здоров"ю через скорочення спілкування з реальними людьми. Зокрема, стверджує вчений, недостатнє спілкування може негативно впливати на роботу імунної системи організму, гормональний баланс, роботу артерій і процеси мислення, що в довгостроковій перспективі підвищує ризик появи і розвитку таких хвороб, як рак, серцево-судинні захворювання і психічні розлади.

Це пов"язано з тим, що фізіологічні процеси в організмі відбуваються по-різному залежно від того, знаходиться людина наодинці, в чиємусь товаристві або у віртуальній реальності, що зараз відбувається все частіше. "Багато що з цього ще потрібно досліджувати, але, схоже, існує різниця між впливом реальної присутності когось і віртуальним замінником спілкування", - вважає біолог.

У середньому спілкування британців з 1987 року з 6 годин скоротилося майже до 2 годин у 2007 році. Зате використання інтернету за цей час зросло з 4 до майже 8 годин на день. При цьому за два десятиліття, констатує Сігман, кількість людей, яким, за їхніми ж словами, ні з ким обговорити важливі питання, збільшилась майже в три рази.

Також учений відзначає, що батьки все менше часу проводять з дітьми - найменше діти вечеряють з батьками серед всіх європейських країн саме у Великобританії.

У статті біолог також відкидає твердження, ніби соціальні мережі сприяють встановленню контактів між людьми. На його думку, вони дають лише ілюзію спілкування. "Вдповідно до ідеї соціальні мережі повинні сприяти нашій соціальній активності, але в реальності ми спостерігаємо зовсім інше. Хвіст крутить собакою, і замість того, щоб інтенсифікувати спілкування, соціальні мережі його підмінюють", - вважає Сігман, повідомляють РИА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні мережі загрожують людині недоумством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі