четвер, 11 вересня 2008 10:20

Що примушує людей об"їдатися

Відчути себе ситим, навіть якщо з"їдено більше, ніж потрібно, людині не дає так званий "ген огрядності".

Такий висновок зробила група британських учених в статті, опублікованій в JournalofClinicalEndocrinology & Metabolism.

Ген схильності до надмірної ваги, що отримав позначення FTO, був вперше виявлений британськими ученими в 2007 році за підсумками обстеження 39 тисяч білих європейців. Із статистики виходило, що 63% пацієнтів мали одну або дві копії цього гена, причому у власників двох генів ризик огрядності підвищувався ще на 70% по відношенню до тих, у кого була лише одна копія.

Автори статті, вчені з Інституту психіатрії Королівського коледжу Лондона, Університетського коледжу Лондона і з Кембріджа в ході обстеження більше 3 тисяч британських дітей, у яких був виявлений FTO, перевіряли зв"язок між присутністю гена і особливостями поведінки за столом, яка оцінювалася за допомогою тестів.

Результати дослідження показали, що ці діти схильні до переїдання і насилу можуть визначити момент, коли вони вже наситилися.

Провідний автор дослідження професор Джейн Уердл (JaneWardle) відзначає, що володарі "гена огрядності" більш уразливі для переїдання.

"Це робить їх менш захищеними на сучасному світі", - відзначає Уердл, слова якої цитує ВВС.

За її словами, ефект одного гена відносно малий, проте разом з іншими генами, пов"язаними з ожирінням і апетитом, дія виявляється значною, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Що примушує людей об"їдатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі