четвер, 31 липня 2008 14:12

Смажена картопля викликає рак

Про потенційну шкоду смаженої їжі (зокрема картоплі) учені говорять давно.

Проте прямий зв"язок між виникненням злоякісних пухлин і вживанням смаженої їжі виявили голландські дослідники. Вони довели, що у жінок, що вживають щодня смажену картоплю, в два рази збільшується ризик раку яєчників і раку матки.

При смаженні в багатьох продуктах утворюються особливі речовини - акріламіди, що є канцерогенами. Особливо багато їх в пережарених продуктах.

Узагальнивши дані по 120 тисячам добровольців, що проходили регулярні обстеження і анкетування впродовж 11 років, медики з"ясували наступне.

Ті з представниць прекрасної статі, в чий організм в день потрапляло в середньому по 40 мікрограмів акріламідів (це відповідає половині упаковки бісквітів або пакету чіпсів), захворюють раком яєчників або шийки матки в два рази частіше, ніж інші.

Фахівці закликають пацієнтів, особливо жіночої статі, їсти трохи менше смаженого. Від чіпсів і подібних снеків теж краще всього відмовитися зовсім, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Смажена картопля викликає рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі