середа, 18 липня 2007 14:33

"Сірий" телефон безплатно не відремонтують

Кілька років тому 39-річному Дмитрові Самсоненку сподобалася нова "Нокія" за $250. Він зателефонував знайомому, який знається на мобільних, і попросив підшукати, де цю модель можна купити дешевше. В інтернет-магазинах за неї просили $210. Знайомий порадив купити "сірий" телефон, неліцензований, за $180.

— Він запевнив, що проблем не буде, — пригадує Дмитро. — Мовляв, то нерозтаможена контрабанда, тому й коштує дешевше. Я ризикнув. Усе-таки знайомий, а не хтось там з вулиці. Узяв номер продавця. На завтра вже мав телефон і радувався, що зекономив 70 доларів.

Телефон, де вказана лише країна-виробник, — це підробка

На телефон Дмитро не скаржився — той працював добре. Лише через два роки замінив акумулятор. Недавно віддав мобілку батькові у село, вона досі нормально працює.

— То чоловікові пощастило, — каже 21-річний Юрій Тацоха, продавець магазину "Б/У телефони з Європи", що біля станції метро Либідська. — До нас іноді приносять "сірі" трубки. Власники скаржаться на "глюки": то телефон сам вимикається, то погано тримає зв"язок. Жоден сервісний центр не бере "сірятину" в ремонт. А на клавіатурі в них, як правило, тільки латинські букви.

Кожен телефон має індивідуальний серійний номер — ІМЕІ.

— Натисніть *#06#, — радить Тацоха. — Ця комбінація набирається і без сім-карти. На екрані висвітиться серійний номер з 15 цифр. Такий самий має бути в корпусі під акумулятором, на коробці телефону й у гарантійному талоні. Якщо цифри не збігаються, значить ви тримаєте "сірий" телефон. Відремонтувати його можна буде тільки за гроші. Навіть у сервісному центрі, коли ще начебто діє гарантійний термін.

Через два місяці мене затримала міліція

Але відповідність цього номера ще не доказ, що телефон легальний. Мобільний має бути сертифікований в Україні. Біля ІМЕІ на корпусі стоїть символ сертифікації — у чорному квадраті літери "UA" та "UCRF". Якщо таких знаків немає, проблеми з ремонтом так само будуть. А міліція не візьметься його шукати, якщо вкрадуть.

На апаратах, сертифікованих у Росії, пишуть інший символ — "РСТ". Їх наші сервісні центри також не ремонтують безкоштовно. Якщо вже й купуєте таку мобілку, то вимагайте гарантійного обслуговування не від виробника, а від продавця — фірми, яка ними торгує. Телефон без будь-яких символів, де вказана лише країна-виробник, приміром "made in Finland", — це підробка під торгову марку.

— Торік я з рук купив телефон, — розповідає 21-річний киянин Олег, який не погодився назвати своє прізвище. — Мобілка в оригінальній упаковці, її прямо при мені розкрили. Перевірив серійний номер, сертифікацію. Усе гаразд. А через два місяці мене затримала міліція. Виявилося, телефон украли недавно з магазину в Житомирі. Розібралися, мене відпустили. Але ту трубку я більше не ношу. Ох і потріпали мені з нею нєрви!

На міліцейському сайті http://poshuk.mvs.gov.ua/ можна було перевірити, чи не розшукують ваш телефон. Але сайт уже кілька місяців не працює, його переробляють.


Iз-за кордону привіз трубку за 10 євро


32-річний Ігор, підприємець із Києва, торік їздив у Німеччину. Підключився до тамтешнього оператора.

— Усе вийшло дуже вдало, — розповідає чоловік. — Оператор проводив акцію. За 50 євро треба було підключитися до нього на річний контракт. За це дарували невеличку "Нокію" і 40 євро на рахунок. Їх я вибалакав. За тиждень повернувся в Україну з новою мобілкою. Спробував поставити картку вітчизняного оператора. Мобілка не хотіла її приймати — видавало, що помилка. Я показав трубку знайомим "умільцям". Вони за 50 гривень її "перепрошили".


Зараз ви читаєте новину «"Сірий" телефон безплатно не відремонтують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі