понеділок, 05 травня 2008 14:11

Схильність до алкоголізму можна встановити в підлітковому віці

Експерименти на щурах показали, що схильність до алкоголізму можна виявити за поведінкою підлітка після перших декількох випадків "прийняття на груди". Це може допомогти швидше самим тінейджерам, ніж їхнім батькам, активно змінити своє майбутнє.

Учені з Університетів Дюка і Північної Кароліни виходили із загальноприйнятої гіпотези, що на розвиток алкоголізму чималий вплив робить вживання спиртного у віці 13-18 років. Але, на відміну від чисто статистичних робіт, вони вирішили з"ясувати, як взаємодіє генетична схильність і зовнішні чинники, і чи можна це виявити.

48 щурів-самців у віці 28 днів спочатку примусили до "вживання", а потім - до "стриманості". Протягом 3-х ночей воду в їхніх клітках міняли на 10% спирт, а потім на 10 ночей надавали їм можливість вибору - в клітках стояли 2 ємності - і з водою і зі спиртом.

Чим частіше молоді самці протягом цих 10 днів припадали до "вогненної води", тим більше був ризик розвитку алкоголізму в майбутньому. Хвороба визначалася по зниженню седативного ефекту алкоголю і збільшенню його споживання. Окрім цього, учені встановили, що алкоголізм не пов"язаний з такими індивідуальними чинниками, як "цікавість", "схильність до пошуку нового" і "реакція на стрес".

Отже батькам слід звертати особливо пильну увагу на дітей після "першого досвіду", який, звичайно, часто отримується за межами батьківського дому. Але є і інша альтернатива, запропонована фармакологами: "просто не давайте дітям алкоголь". Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Схильність до алкоголізму можна встановити в підлітковому віці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі