середа, 16 липня 2008 11:47

Севастопольські вчені винайшли спосіб ліквідації нафтових плям

Севастопольські вчені винайшли спосіб ліквідації нафтових плям

Севастопольські вчені винайшли спосіб знищення нафтових плям у морях. Нове знаряддя було випробувано на полігоні.

За словами автора проекту професора, доктора технічних наук Володимира Захматов-Брегета, це перша у світі установка, що дозволяє за допомогою абсорбентів і, зокрема, біоабсорбенту еколан, локалізувати поширення нафти й не допустити її викиду на берег. Еколан, за словами Захматов-Брегета, це пористе вугілля. На нього нанесені бактерії, які, вступаючи у взаємодію з нафтою, повітрям і морською водою, очищають поверхню.

Один залп установки спеціальними гарматними біологічними абсорбентами накриває нафтову пляму площею до 400 кв. метрів. Хімікати вступають у реакцію з нафтопродуктами й нейтралізують їх. Згодом згуслі залишки осідають на дно без будь-яких екологічних наслідків.

Застосування такої установки дає можливість прискорити локалізацію аварії й не дає розпливтися нафтовій плямі на великій площі. Це в кілька разів зменшує кількість необхідних операцій, відповідно, набагато дешевше.

Очищення 1 кв. метра моря старими технологіями із застосуванням нефтозбирачів і великої кількості судів і людей коштують більше $40 за кв. метр. Очищення за допомогою нової технології - це майже в 10 разів швидше з вартістю не більше $5 за квадрат.

Пушку можна буде розмістити на будь-якому судні. У випадку аварійної ситуації й викиду нафтопродуктів у воду екіпаж буде діяти самостійно, без допомоги спеціальних служб. Для запуску установки в серійне виробництво потрібно кілька мільйонів гривень, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Севастопольські вчені винайшли спосіб ліквідації нафтових плям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі