четвер, 26 листопада 2020 16:12

Сергій Токарев про рік STEM is FEM: Наше завдання – зруйнувати стереотипи

  Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік
Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік

Сім освітніх модулів і більше двохсот учасниць з усієї України. Так виглядає стислий перелік результатів першого року діяльності благодійної ініціативи STEM is FEM.

Про це розповів ініціатор проекту, інвестор компанії Reface Сергій Токарєв.

За його словами, метою ініціативи є усунення гендерних стереотипів у технологічних професіях (абревіатура STEM розшифровується як Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технології, інженерія та математика) і встановлення гендерної рівності у STEM-сфері. Заради досягнення цієї мети STEM is FEM проводить безкоштовні освітні заходи для українських школярок.

Сергій Токарєв розповідає, що ідея проекту виникла у зв'язку із серйозним гендерним дисбалансом в українському IT.

"Сьогодні вся IT-сфера прагне до гендерного паритету. Але навіть попри це кількість жінок в IT ледве сягає третини від загального числа розробників, – зауважує Токарев, – Одна з головних причин в тому, що технологічні спеціальності тривалий час стереотипно вважалися чоловічими. Дівчата набагато рідше обирають ці напрямки при виборі освіти. Цю ситуацію необхідно міняти".

Таким чином восени 2019 року народився проект STEM is FEM. Він знайомить дівчат із різними напрямками STEM-сфери і мотивує обирати технічні спеціальності для майбутньої кар'єри/

Від агропромисловості до космосу – чого вчить STEM is FEM

Головний напрямок діяльності STEM is FEM – проведення безкоштовних освітніх модулів зі STEM-спеціальностей для українських школярок. За перший рік проект провів 7 таких заходів. Дівчата познайомилися із біотехнологіями, IT, екологією та енергетикою, робототехнікою, 3D моделюванням та друком, машинобудуванням, а також будівництвом та архітектурою. Кожен модуль розрахований на два дні. Жінки-спікери з профільних сфер діляться своїм особистим досвідом і професійними навичками. Аби закріпити отримані знання, учасниці виконують творчі завдання на відповідну тематику. За минулий рік дівчата моделювали роботів-дезінфекторів, проектували велостанції із додатковими функціями та створювали лавки для збереження соціальної дистанції в умовах пандемії. Більшість модулів проходили в Києві, що дозволяло не тільки розповісти про діяльність досліджуваних галузей, а й показати її – кожен модуль доповнювався екскурсіями на профільні підприємства. З весни 2020-го частина модулів проходить в онлайні у зв'язку з карантинними обмеженнями.

  Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік
Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік

"На офлайнових модулях наші учасниці відвідали авіаційний музей, генетичну лабораторію, гідрометеорологічний інститут, диспетчерську службу Київських Електромереж, а також компанії GlobalLogic, Beetroot і автосалон BMW, де могли наочно ознайомитися з технологічними процесами. Коли епідеміологічна ситуація в країні стабілізується, ми обов'язково повернемо цю практику", – підкреслив Токарєв.

Формула успіху: професійні знання та мотивація

Особливістю заходів STEM is FEM є те, що в навчальному процесі беруть участь не тільки фахівці з профільних галузей, але й мотиваційні спікери. В рамках проекту дівчата спілкуються з успішними жінками з різних сфер – топ-посадовицями, політикинями, дипломатками та представницями бізнесу.

"Мотивація – один з найважливіших ключів до успіху, нарівні з технічними знаннями, – зазначає Сергій Токарєв, – Ми знайомимо наших учасниць з успішними жінками-послами, міністрами, топ-менеджерами, аби дівчата отримали віру в себе і побачили, яких успіхів вони можуть досягти, повіривши у власні сили"

В рамках проекту, окрім вузькоспеціальних освітніх модулів, проводяться й інші заходи – зустрічі з жінками-вченими, екскурсії в посольства, майстер-класи, вебінари на різні тематики – від кібербезпеки до кар'єрних перспектив в ООН. Нещодавно STEM is FEM відкрив молодіжний читацький клуб ЛітMINT спільно з Ґете-інститутом.

Друзі STEM is FEM

За перший рік існування проект завів безліч друзів. Серед партнерів STEM is FEM – посольства США та Фінляндії в Україні, представництво ООН в Україні та його підрозділи – UNICEF і UN Women, Goethe-Institut в Україні, America House Kyiv, а також компанії Beetroot, GlobalLogic, BMW Україна і багато інших.

"Проблема гендерного дисбалансу в STEM носить глобальний характер. І вирішити її можна тільки спільними зусиллями. Ми дуже раді, що такі серйозні організації і компанії підключаються до цього процесу і допомагають звернути увагу на цю проблематику в Україні", – зазначає Сергій Токарєв.

У планах проекту на наступний рік – знайомство учасниць із штучним інтелектом, фармакологією, космосом і багатьма іншими напрямками STEM. А найближчий модуль, присвячений агропромисловості, відбудеться вже 12-13 грудня.

  Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік
Інвестор компанії Reface Сергій Токарєв розповів про результати діяльності освітньої ініціативи за перший рік
Зараз ви читаєте новину «Сергій Токарев про рік STEM is FEM: Наше завдання – зруйнувати стереотипи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі