вівторок, 15 квітня 2008 14:06

Сечова кислота уповільнює розвиток хвороби Паркінсона

Високий рівень уратів (солей сечової кислоти) в крові уповільнює прогрес хвороби Паркінсона, показало масштабне дослідження американських учених. В майбутньому препарати, що підвищують концентрацію уратів, можуть знайти застосування при цьому захворюванні.

Урати в нормі містяться в крові, сечі і спинномозковій рідині. Ці речовини є сильними антиоксидантами, що захищають організм від шкідливих молекул - вільних радикалів. У теж час високий рівень цих солей асоціюється з такими захворюваннями як подагра і сечокам"яна хвороба.

Учені під керівництвом Майкла Шварцшильда з Массачусетського госпіталю (MassachusettsGeneralHospital) протягом двох років спостерігали за 800 пацієнтами з недавно діагностованою хворобою Альцгеймера. Під прогресом захворювання вони мали на увазі перехід хвороби в стадію, що вимагає призначення лікарських препаратів. Для оцінки уражень мозкових структур, що виробляють Допамін, пацієнтам призначалося магнітно-резонансне дослідження.

З"ясувалося, що в учасників з найбільш високим рівнем уратів в крові хвороба розвивалася повільніше. Призначення ліків було потрібне пацієнтам з цієї групи в два рази рідше, ніж пацієнтам з найбільш низьким рівнем уратів. Сканування мозку показало, що у учасників з високою концентрацією уратів спостерігалося менше ураження нейронів, що виробляють нейротрансмітер дофамін, повідомив Шварцшильд.

Найближчим часом учені планують почати випробування інозину, що є складовою частиною уратів, у 90 пацієнтів з ранніми стадіями хвороби Паркінсона. Для фінансування цього дослідження Фонд Майкла Фокса виділив грант розміром в 5,6 мільйона доларів, повідомляє журнал ArchivesofNeurology.

Зараз ви читаєте новину «Сечова кислота уповільнює розвиток хвороби Паркінсона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі