пʼятниця, 01 серпня 2008 18:04

Самотність призводить до слабоумства

Самотність призводить до слабоумства

Як виявилося, у самотніх людей середнього віку дуже високий ризик розвитку слабоумства. Це з"ясували в результаті дослідження співробітники шведського Інституту Каролінска в Стокгольмі.

Відповідно до висновків вчених, життя у шлюбі або проста наявність постійного партнера може скоротити ризик виникнення старечої деменції на 50%. Ті, хто після розлучення залишився на самоті, утричі більше ризикують отримати хворобу Альцгеймера. А у тих, хто овдовів у молодому віці й так і не зумів знайти нового партнера, небезпека розвитку слабоумства зростає в шість разів.

Фахівці шведського інституту вивчали стан 1449 осіб, внесених до фінської бази даних. 21 рік тому вчені розпитували цих людей про їхній подружній статус і взаємини із протилежною статтю. Тепер же медики провели обстеження респондентів, щоб з"ясувати, у скількох з них розвилося слабоумство.

Експеримент показав, що в 139 випробуваних є когнітивне погіршення, а хворобу Альцгеймера діагностовано у 48 респондентів. Примітно, що майже всі вони живуть на самоті. Ґрунтуючись на цих відомостях, вчені вважають, що соціальна взаємодія між людьми в середньому й літньому віці надто важлива й може допомогти уникнути виникнення слабоумства в старості. Зрозуміло, поки що це лише припущення, що вимагає проведення ще цілого ряду подібних досліджень, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Самотність призводить до слабоумства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі