вівторок, 05 червня 2007 16:09

Шахраї видурюють гроші через СМС-повідомлення

34-річний киянин Костянтин Павленко отримав есемеску, що його номер узяв участь у лотереї "Київстару" і виграв поповнення рахунку на 10 грн.

— Есемеска прийшла з номера 777, — каже Костянтин. — Для підтвердження участі в акції мені пропонували набрати комбінацію цифр: *124*10*38067... і ще 7 цифр. У кінці — решіточка. Я зрадів. От пощастило! Набрав і натиснув виклик. На екрані з"явилося: "Ви переказуєте 10 гривень абонентові..." Зачекайте, кому і які 10 гривень? Я натиснув кнопку відбою. Потім мені колеги пояснили: так переказують гроші на інший "київстарівський" номер. Я ніколи цього не робив, тому й не знав.

Мобільні шахраї крадуть гроші з телефону, якщо дізнаються код поповнення рахунку. Були випадки, коли запитували код та обіцяли надіслати вдвічі більшу суму. Або відправити повідомлення на *126*, код картки, зірочка, 380 і номер телефону. Це сервіс оператора, щоб поповнити інший рахунок зі свого телефону.

— Із нашого сайта справді можна безплатно відправити коротке повідомлення на будь-який номер, — каже Віктор Гоцуленко, 30 років, із компанії "Київстар". — Такі есемески приходять із номера 777. Однак "Київстар" ніколи не проводив акцій із поповненнями та кодами. Код — це особиста інформація. Абонент не повинен повідомляти його навіть операторові.

Вимагали терміново купити карток на 300 доларів

57-річна Людмила Горай із Житомира розповіла історію мобільного шахрайства, що сталася з її подругою Ольгою в Росії. Такі вже дійшли й до України.

— Торік я гостювала у подруги в Москві, — розповідає Людмила. — Увечері в неї задзвонила мобілка. По обличчю й голосу я зрозуміла: щось трапилося. Оля запитала в трубку: "Що в тебе з голосом?". Вийшла в сусідню кімнату. За кілька хвилин повернулася приголомшена.

Каже, що телефонував син Діма. Він потрапив у бійку, в якій когось зарізали. Сина затримали й тепер звинувачують у вбивстві. За словами слідчого, все можна зам"яти. Треба терміново купити карток на $300 і повідомити коди за номером, з якого дзвонили.

— Оля не впізнала в трубці сина, — згадує Людмила, — тому й спитала про голос. Той сказав, що він дуже пригнічений, і передав трубку "слідчому".

Жінка вже хотіла бігти купувати картки, почала шукати гроші. Однак Людмила запропонувала все-таки зателефонувати синові. Той узяв трубку і відповів спокійним голосом.

— Шахраї — це досвідчені психологи, — пояснює викладач Луганського медичного університету Микола Котлярчук, 56 років. — Вони знають, що, як і коли казати. Відчувають по інтонації, в якому ви емоційному стані. Один телефонує і слізно розповідає про біду. Людина в шоці, вона вже не звертає уваги ні на голос, ні на  незнайомий номер. Доки ви не оговталися, за справу береться "слідчий" і остаточно обробляє підготовлену жертву.

Крадії виговорили 200 гривень

22-річна Наталія Рибачко, менеджер приватної київської фірми, відпочивала за кордоном і загубила мобільний телефон із контрактним підключенням та 200 грн на рахунку.
— Не знаю, чи вкрали, чи загубила, — каже Наталя, — але трубка зникла. Мені мали телефонувати і з роботи, і рідні. А за кордоном треба платити і за вихідні, і за вхідні дзвінки. До свого оператора я звернулася вже після поїздки. Номер мені поновили. На рахунку було чотири копійки.
Контрактні абоненти можуть розмовляти в кредит. Тож через крадіїв у дівчини міг з"явитися чималий борг.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї видурюють гроші через СМС-повідомлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі