четвер, 16 вересня 2021 13:37

Рухаються крила й обертається платформа: у селі встановили незвичний пам'ятник велосипеду

У селі Велика Кісниця Могилів-Подільського району на Вінниччині встановили пам'ятник велосипеду. Його виготовили місцеві жителі – Михайло Девдера та Андрій Федик.

"Андрій організував соціально-економічний проєкт "З міста в село". Реалізовує цікаві ідеї, щоб люди не виїжджали з сіл. Планує відкрити музей велосипедів. Адже село Велика Кісниця називають велосипедною столицею, настільки місцеві полюбляють їздити на роверах", - розповів Gazeta.ua Михайло Девдера.

Перед запланованим приміщенням музею встановили пам'ятник велосипеду. Відкриття відбулось 12 вересня - на День села.

Автор: надані Михайлом Девдерою
  В селі Велика Кісниця Могилів-Подільського району на Вінниччині відкрити пам’ятник велосипеду. Його розробили і виготовили місцеві мешканці – Михайло Девдера і Андрій Федик.
В селі Велика Кісниця Могилів-Подільського району на Вінниччині відкрити пам’ятник велосипеду. Його розробили і виготовили місцеві мешканці – Михайло Девдера і Андрій Федик.

"Давно захоплююсь проєктуванням і конструюванням велосипедів, а ось над пам'ятником працював уперше. Хвилювався, адже це не просто технічний об'єкт, але й архітектурний, пов'язаний із мистецтвом. Звідси й неспокій – не знав, чи зрозуміють наш задум люди, чи їм сподобається. Крім того, хотіли, щоб ця робота була справді унікальною. Бо, як виявилось, у світі є маса пам'ятників велосипеду. Але наш особливий, бо має крила", - поділився Девдера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вміщаються четверо людей: майстер проєктує унікальні велосипеди

Під час розробки дизайну пам'ятника Андрій і Михайло використали образ міфічного Пегаса.

"Велолюбителі часто називають свій ровер "залізним конем". Їдучи на велосипеді, ми ніби летимо до своїх мрій. Звідси й крила – символ втілення сподівань і свободи. Водночас хотілося створити щось близьке і рідне кожному, тому за прототип взяли модель велосипеда "Україна".

Крила в пам'ятника функційні. Коли сісти на велосипед і покрутити педалі, вони рухатимуться.

"Як тільки пам'ятник виставили на загал, він викликав хвилю здивування і захвату. Особливо тоді, коли я сів на нього і став крутити педалі, а крила почали рухатись. До речі, платформа під пам'ятником обертається, і для фото можна обрати який завгодно ракурс. Можливо, наше впровадження стане новою модою в будівництві пам'ятників. Адже це не просто статичний об'єкт, а інтерактивний", - зазначив Михайло.

Автор: надані Михайлом Девдерою
  Пам’ятник велосипеду має рухомі крила. Платформа, на якій встановлений, може  обертатись.
Пам’ятник велосипеду має рухомі крила. Платформа, на якій встановлений, може обертатись.

На виготовлення пам'ятника чоловіки витратили близько 500 год. Задля одержання бажаного кольору виріб довелось тричі перефарбовувати.

Автор: надані Михайлом Девдерою
  Михайло Девдера з дружиною Галиною і чотирма дітьми.
Михайло Девдера з дружиною Галиною і чотирма дітьми.
Михайло Девдера працює вчителем інформатики в місцевій школі. У вільний час проєктує і складає велосипеди. Сам їздить на власноруч зібраному електровелосипеді.
Зараз ви читаєте новину «Рухаються крила й обертається платформа: у селі встановили незвичний пам'ятник велосипеду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі