вівторок, 21 жовтня 2008 07:30

Рослини вміють кликати на допомогу - учені

Вчені з університету штату Делавар дійшли висновку, що рослини вміють кликати на допомогу в разі нападу хвороботворних бактерій або грибів.

Вчені стверджують, що рослини під час атаки здатні виділяти речовини, які будуть приваблювати мікроорганізмів-захисників.

"Рослини значно розумніші, ніж ми думали. Люди вважали, що рослини, укорінення в землі, - це сидячі мішені для атак з боку грибів чи бактерій, але ми виявили, що у них є спосіб отримати допомогу з-зовні", - сказав Херш Беіс , Який разом з колегами провів серію експериментів з рослиною Arabidopsis thaliana.

Під час наукового експерименту листя Arabidopsis thaliana вчені заразили патогенною бактерією Pseudomonas syringae. Через кілька днів листя інфікованої рослини пожовтіли та з"явилися інші ознаки хвороби. Але ті з інфікованих рослин, на коріння яких були поселені мікроби Bacillus subtilis, які є мікроорганізмами-захисниками, були повністю здоровими.

Вчені виявили передачу поклику про допомогу від листя до коренів у рослин, що живуть у ґрунті, населеному мікробами Bacillus. У відповідь на сигнал про допомогу коріння рослин виділяли органічну яблучну кислоту, що приваблює ці мікроорганізми.

Також експерти наголошують на тому, що практично всі рослини синтезують яблучну кислоту, але тільки в особливих умовах і для специфічних цілей.

Наразі фахівці намагаються визначити, яка саме речовина є подібним сигналом про допомогу. "Рослини не можуть залишити місце, де вони ростуть, так що їм залишається єдиний шлях - купувати хороших сусідів за допомогою хімії", - зазначає Беіс, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Рослини вміють кликати на допомогу - учені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі