понеділок, 15 листопада 2010 12:07

Рослини можуть спілкуватися за допомогою "грибного інтернету" (ФОТО)

Абсолютна більшість видів рослин спілкуються між собою. Причому роблять вони це не гірше сучасних людей. Виявляється, у мовчазної флори є власний "Інтернет".

Для передачі інформації один одному рослини вдаються до допомоги інших представників живої природи - грибів. Мікоризи - дружній рослинам вид грибів, - обплутують кореневу систему і з'єднуються під землею, створюючи унікальні комунікаційні ресурси. Через грибні мережі рослини можуть передавати сигнали про небезпеку. Якщо на якийсь кущ здійснено атаку комах, тварин або агресивних птахів, інші рослини, об'єднані у "мікоінтернет", отримують цю інформацію і можуть своєчасно зреагувати на загрозу, передає CNews.

Одне з найважливіших завдань грибний мережі - оповіщення про хвороби. За те, що рослинам вдається уникати згубних епідемій, варто дякувати саме "грибному Інтернету", впевнені біологи, що відкрили секрет підземних комунікацій. Описана і схема взаємодії грибів і рослин. Найтонша біла мікориза на коренях ефективно поглинає з грунту хімічні речовини, переважно мінерали і воду. У свою чергу, гриби постачають цими компонентами рослини, отримуючи від них необхідні органічні субстанції: вуглеводи, фітогормони і амінокислоти.

Мікоризи є прекрасним транспортом біохімічних сигналів. В експерименті вчені вивчали паростки томата, з'єднані подібною грибною мережею. Для контролю біологи використовували аналогічні рослини, але вже без мікоризи. Спочатку дослідники заражали небезпечною грибковою інфекцією одну з рослин, а через 65 годин - іншу, спостерігаючи за його стійкістю до захворювання. Виявилося, що за наявності грибного зв'язку, друга рослина менше страждала від інфекції.

Вчені переконані, що за допомогою "грибного Інтернету" можуть спілкуватися рослини різних видів. Не виключено, що саме в такій підземній біомережі криється секрет виживання і різноманітності земної флори. У більш ранніх роботах була відкрита здатність рослин "розмовляти" дистанційно, передаючи один одному інформацію повітрям. Для цього використовуються спеціальні хімічні речовини. Основна мета такого спілкування - попередження про небезпеку. Таким чином, виявлена грибна мережа є вже другою доведеною сигнальною системою рослин.

Зараз ви читаєте новину «Рослини можуть спілкуватися за допомогою "грибного інтернету" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі