пʼятниця, 28 березня 2008 12:33

Ризик недоумства залежить від розміру живота

Люди, що мають великий живіт в 40 років, частіше страждають хворобою Альцгеймера і іншими формами недоумства в літньому віці.

Фахівці дослідницького центру KaiserPermanente (Каліфорнія) вимірювали товщину підшкірного жирового шару на животі у 6583 добровольців у віці від 40 до 45 років. Спостереження за ними велося протягом 36 років.

За період спостережень у 16% учасників була діагностована хвороба Альцгеймера або інше захворювання, що супроводжується недоумством. Аналіз даних показав, що поєднання надмірної ваги і великого живота збільшувало ризик розвитку недоумства в 2,3 рази. Люди, що страждають ожирінням і що мають великий живіт, захворювали недоумством в 3,6 разів частіше, ніж люди з нормальною вагою і об"ємом талії. Більш того, великий живіт сприяв розвитку недоумства навіть при нормальній масі тіла - в цьому випадку ризик захворювання збільшувався на 90%, повідомили дослідники.

Причина взаємозв"язку між розміром живота і недоумством точно не відома. Можливо, певну роль грають підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет і високий рівень холестерину, які нерідко виявляють у людей з надмірним жировим шаром в області живота, вважають учені, повідомляє журнал Neurology.

Зараз ви читаєте новину «Ризик недоумства залежить від розміру живота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі