понеділок, 21 листопада 2011 12:30

Рівненські в'язні малюють картини на простирадлах
11

Фото: Фото: Олена ВЛАСОВА

Понад 20 картин, які намалювали непрофесійні художники за ґратами, вивісили у мистецькій галереї "ЗУЗА" в центрі Рівного. Більшість авторів не поставили свої підписи, бо досі відбувають покарання за злочини. Проект назвали "Арт-рецидив-2011".

"Тут є картини з усієї області – в нас діє шість колоній. Їхні керівники відбирали більш-менш вдалі та цікаві за сюжетом", - розповідає арт-директор галереї Зоя Лазарчук. – "Засуджені працювали самі – мають по вечорах три години вільного часу перед сном. Професіоналів-художників серед них немає, всі самоучки. Тільки один закінчив художню школу".

Виставка "Я малюю волю" займає всього одну кімнату. На двох стінах розміщені картини, а між ними чорно-білі фотографії засуджених, які тримають пензлі та інтер'єри колоній. На підлозі розставлені запалені свічки в прозорих склянках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські в'язні сидять у духоті, тисняві й не можуть помитися - правозахисник

У кутку біля дверей висить ікона св. Параскеви. Перед нею погойдується лампадка у колючому дроті.

Сюжет картин не відзначається оригінальністю – дорослі в'язні здебільшого малюють гуашшю річки, поля та гаї під чистим небом. Частину займають церковні мотиви: храми, янголи та ікони.

"Їх питають, нащо малюєте ті пейзажі, якщо вони вам не дуже вдаються? У відповідь завжди одне й те саме – "ви що, не розумієте - це ж і є воля!" – каже арт-директор. – "Підлітки геть інакші – люблять, щоб на полотні були водопади, лебеді, дивовижні арки, замки, море, пальми. Помітно, що вони більше прагнуть до гармонії, мріють про нормальну сім'ю та затишок. Але ці підліткові малюнки ми ще не виставляємо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські в"язні через кризу відмовляються виходити на волю

"Я помітила, що арт-терапія добре впливає на засуджених. Вони стають більш спокійні та врівноважені, бо їхня агресія на світ перетікає в картини", - розглядає малюнки психолог Вікторія Чуб'юк з обласного управління Департаменту з питань виконання покарань.

На відкриття виставки прийшло трохи більше трьох десятків людей. На дворі їх частували цукерками та глінтвейном з термосу. Гості пили його сидячи на диванах та кріслах просто неба, обговорювали побачене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Маріуполі жінки-в"язні два місяці потерпають від спраги (ФОТО)

"Дивний примітивізм. Пейзажі абсолютно звичайні, але мені сподобався один осінній з червоними деревами – віє спокоєм", - каже одна з відвідувачок. – "Але не знаю, чи почепила би таке у вітальню. Все-таки, енергетика не та, бо малювали в колонії".

Виставка триватиме до середини грудня. По закінченні деякі картини продадуть на аукціоні. Зібрані кошти підуть на придбання матеріалів для майстер-класів, які проведуть у колоніях професійні художники. Частину грошей також витратять на проведення психологічних тренінгів для засуджених.

"На аукціон потраплять лише кілька найгарніших робіт з колоній. Решту принесуть рівненські художники, щоб допомогти своїм колегам-початківцям за ґратами", - додають у "ЗУЗІ".

Зараз ви читаєте новину «Рівненські в'язні малюють картини на простирадлах ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі