середа, 12 січня 2011 15:51

Риби вміють рахувати не гірше студентів - учені

Риби вміють рахувати не гірше студентів - учені

Італійські вчені, вже не в перший раз ставлять експерименти з вивчення математичних здібностей тварин, з'ясували, що з рахунком деякі рибки справляються чи не нарівні зі студентами.

Глава дослідження Крістіан Агрілльо і його колеги з університету Падуї досліджували гамбузій. Ці рибки соціально активні і вважають за краще проводити час у компанії як можна більшої кількості родичів. Цим скористалися біологи: вони навчили гамбузій визначати, за якою із двох однакових дверцят ховається більша кількість родичів.

У перших подібних експериментах виходи з контейнера вчені позначали невеликою кількістю фігур (від 1 до 10). Цього разу в хід пішли сотні.

Після кількох тренувань з невеликими числами гамбузіям запропонували вибирати дверцята з різними геометричними фігурами в кількості від 100 до 200 штук. Спочатку риби здавалися збентеженими, але з часом дали зрозуміти, що можуть більш-менш точно визначати на око, де фігур більше.

Подальші досліди показали, що гамбузії, звісно ж, не перераховують всі фігури. Як тільки співвідношення малюнків зменшувалася, рибки починали помилятися частіше. Наприклад, якщо йшлося про співвідношення 1 до 2 (на одних дверцятах 100 фігур, на інших 200) або 2 до 3 (60 і 90 відповідно) все йшло нормально. Але при співвідношенні фігур 3 до 4 (90 проти 120) гамбузії не помічали різниці.

Аби порівняти здібності тварин і людей, італійці повторили експеримент на 25 студентів: їх попросили вибрати табличку з великою кількістю фігур. На кожне рішення відводилося дві секунди. Люди виявилися більш точними у своїх відповідях, однак у них закономірно виявилася та ж риса: в міру зменшення різниці між кількістю фігур (від співвідношення 2:3 до 3:4) добровольці починали помилятися частіше.

Росбалт

Зараз ви читаєте новину «Риби вміють рахувати не гірше студентів - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі