вівторок, 24 квітня 2007 16:30

Раз на рік мобільний треба чистити

Минулого літа 67-річний пенсіонер із Дніпропетровська Микола Пивоваров одного ранку, вигулюючи собаку в парку, знайшов мобілку. Вона була в росі, але працювала.

— Вдома я чекав, що господар подзвонить, — каже чоловік. — За кілька годин телефон вимкнувся — сів акумулятор.

Микола Іванович віддав телефон дітям, які живуть у Києві.

— Чоловік вдома розібрав телефон. Усі деталі всередині були окислені, — розповідає донька Миколи Івановича Оксана Сіроштан, 38 років.

Вона принесла мобілку до столичного сервіс-центру. За заміну деталей майстри запросили 350 грн. Жінка залишила той телефон на запчастини. Отримала 25 грн.

Корпус та екран протирають тільки милом

— Мобілка працювала б, якби зразу почистили й висушили телефон, — каже Юрій Тацоха, 22-річний продавець-консультант магазину "Б/У" біля станції метро Либідська в Києві. — Треба було розібрати його, обов"язково від"єднати акумулятор, щоб нічого не коротнуло. Бо навіть при виключеному мобільнику деякі елементи залишаються під напругою. Потім ганчіркою або замшею протерти всі доступні місця й покласти на кілька годин на сонце або просушити феном.

Кожен мобільний через певний час треба чистити, каже Юрій.

— На апарат впливає вологість і пилюка, — пояснює. — Грязь і конденсат можуть вивести телефон з ладу. Принаймні раз на рік трубку треба чистити.

У сервіс-центрах така послуга коштує від 30 до 500 грн залежно від моделі та стану телефону. Але мобілку можна почистити й удома. Щоб "залізти" у трубку якнайглибше — купіть викрутки, які візьмуть малесенькі шурупи мобільного. На столичному Радіоринку біля Караваєвих Дач набір із восьми таких викруток коштує 50 грн.

— Контакти можна почистити ваткою або шматочком тканини зі спиртом, — розповідає 33-річний інженер-комп"ютерник Андрій Задубінний. — Тільки слідкуйте, щоб ворсинки від вати не залишилися у телефоні. І не беріть розчинники, бо вони роз"їдають мікросхеми. Пластмасові елементи чистять ватними паличками, змоченими в мильному розчині. Паличка має бути ледь вогкою, щоб вода не затекла в телефон. Потім змийте мило вологою ваткою. Після такої чистки всі елементи потрібно добре просушити.

Корпус та екран чистять тільки милом. Бо спирт роз"їдає пластик, на екрані залишає смуги, які важко витерти. Екран може попсуватися й від довгого часу служби. Скляні тримаються довше. А зроблені з оргскла страждають найчастіше — шкрябаються, через них стає погано видно. У сервіс-центрах їх можна поновити за допомогою шліфувальної пасти. Це коштує 25–50 грн. Але в магазинах мобільного зв"язку за 20 грн продають корпуси для будь-яких моделей телефонів. А клавіатуру можна оновити за 15. Незалежно від того, чи це гумова клавіатура до старенького "Сіменса", чи металізована до сучасної "Мотороли".

Згодиться засіб для цифрових фотокамер

— Якось мій чоловік колупався у двигуні нашого авто, — розповідає 32-річна киянка Надія Бакуменко. — Задзвонила мобілка. Роман витер руки, поговорив по телефону. Вдома побачив, що на скляному екрані й пластиковому корпусі залишилися плями. Ми спробували витерти їх спиртом. З екраном впоралися, а корпус не піддавався.
Тоді Роман пригадав, що в комплекті до цифрової фотокамери був спеціальний набір: балончик з рідиною, ватні палички, ганчірка і щіточка. За п"ять хвилин корпус став як новенький.
Цією рідиною Бакуменки тепер чистять фотоапарат і мобілки — зовні й усередині.
Такі набори продаються у фотовідділах великих київських магазинів — "ФоксМарт" або "Сіті.Ком" на Петрівці. Коштують 40–80 грн.

Зараз ви читаєте новину «Раз на рік мобільний треба чистити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі