вівторок, 12 жовтня 2010 11:58

Рак легенів навчилися визначати за кольором щік

Рак легенів навчилися визначати за кольором щік

Дослідники розробили революційний метод виявлення раку легенів. Для цього потрібно посвітити на клітини, узяті зі щоки пацієнта. Диво-техніка називається "парціальна хвильова спектроскопічна мікроскопія", пише The Daily Mail.

Технологія надзвичайно точна. Хворих на рак могли визначити навіть тоді, коли разом з ними в групі тестованих перебували курці, що не хворіють на рак, але страждають від хронічної обструктивної хвороби легень.

В основі методу лежить відкриття вчених з Північно-західного університету і Університету Нью-Йорка. Вони з'ясували, що пацієнти з раком легенів мають ознаки підвищеного поширення хроматину, матеріалу, з якого зроблені хромосоми в клітинах щік. Їх можна виявити, розсіюючи світло. Від хворих і здорових клітин світло відбивається по-різному.

Нагадаємо, раніше учені з'ясували, як куріння провокує рак легенів. Винним виявився перекис водню, у великій кількості присутній в сигаретному димі. Він одурює рецептор, яким клітини "чують" заклики організму до оновлення. Клітини починають ділитися безконтрольно, і дуже скоро починається хвороба.

За матеріалами Newsru, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Рак легенів навчилися визначати за кольором щік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі