середа, 26 січня 2011 13:56

"Рука Термінатора" ловить м'ячі та витримує удар битою (ФОТО)
5

Фото: Фото: DLR

Фахівці Інституту робототехніки і мехатроніки при Німецькому аерокосмічному центрі (DLR) створили механічну руку, яка за розмірами і властивостями майже не відрізняється від людської. Вона має 19 ступенів свободи. У людської долоні їх двадцять.

П'ять пальців пристрою діють незалежно один від одного. Приводяться в дію пучком з 38 тросів-сухожиль, здатні хапати різні об'єкти. Матеріалом для зв'язку служить надміцна синтетична тканина під назвою Dyneema.

До сухожиль, кожне з яких має власний моторчик на передпліччі, приєднані пружинні механізми особливої конструкції. Вони збільшують еластичність штучних пальців, дозволяючи їм поглинати й вивільняти кінетичну енергію - так само, як це відбувається у людей. Приміром, рука здатна зловити м'яч, кинутий з декількох метрів, і відправити його назад.

Завдяки натягу "пружинок" швидкість обертання пальцевих суглобів може зростати з 500 до 2 000 градусів за секунду, даючи руці-роботу можливість обхвачувати власні пальці. Пружинні механізми допомагають визначати жорсткість взятого рукою об'єкта. Чим більше вони розтягуються, тим м'якше об'єкт.

За допомогою двох моторчиків, які рухають кожен суглоб, можна керувати його міцністю. Коли обидва механізми працюють в одному напрямку, палець згинається і розгинається. Якщо ж робота здійснюється в протилежних напрямках, палець стає жорстким.

Ця "рука Термінатора" здатна витримати удар бейсбольною битою, молотком або металевим бруском. Сила може досягати 30 ньютонів, тоді як більшість подібних пристроїв ламаються, якщо сила становить пару десятків ньютонів. "Конкуренти" не можуть навіть хлопнути в долоні без пошкоджень, говорить провідний конструктор проекту Маркус Гребенштайн.

Оскільки механічні руки, які розробляються іншими інженерами, не такі міцні, з ними не проводять багато дослідів, які можуть закінчитися поломкою дорогого устаткування. Пристрій DLR теж не з дешевих: на нього витрачено близько € 70-100 тис. Проте в цьому разі у вчених та інженерів більш великі можливості для проведення випробувань. Надалі дослідники планують прикріпити дві руки до торсу і випробувати їх спільні дії.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «"Рука Термінатора" ловить м'ячі та витримує удар битою (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі