середа, 26 січня 2011 17:36

"Розумні" окуляри розповідають особисту інформацію про співрозмовника (ФОТО)
5

Фото: Фото: Вести

Фінські вчені створили окуляри, які на відстані встановлюють особу співрозмовника і на внутрішній стороні лінзи відображають всю доступну інформацію про нього.

Цей винахід фінських вчених вже охрестили "окулярами Термінатора".

Зовні оправи замаскована невелика камера, всередині - ледь видимі дисплеї. На крихітних екранах з'являється інформація про об'єкт, на який людина дивиться: ім'я, вік, уподобання. Поки не більше 40 знаків, але якщо уточнити параметри, що цікавлять, окуляри можуть набагато більше.

"Система може розпізнати обличчя людини і видати вам інформацію, грунтуючись на тому, куди спрямований погляд. Наприклад, де я її зустрічав? Коли я її бачив? Що вона робила після цього?" - розповів доцент Гельсінської інституту інформаційних технологій Університету Аалто Йорма Лааксонен.

Система, за якою пристрій зчитує інформацію, схожа з роботою пошукової системи типу Google. Так, наприклад, поглянувши на людину, можна дізнатися, скільки друзів у неї в соціальній мережі, або яку каву вона любить.

"В ідеалі при погляді на вас окуляри повинні мені розповісти, чому ви приїхали. Система повинна зібрати ваші зображення з різних місць, і видати мені те, що я хочу знати, пристрій має сам провести дослідження. Ось, якщо б я знав, що вас цікавить, я би краще підготувався до інтерв'ю ", - зазначив професор, директор Гельсінської інституту інформаційних технологій Університету Аалто Самуель Каскі.

На розробку пристрою пішло три роки.

Зараз кожен об'єкт доводиться заносити в базу даних, але творці допитливою оправи працюють над тим, щоб пристрій видавав інформацію і без підготовки.

"Наприклад, у вас немає клавіатури, ви можете скомандувати очках:" Хочу знати, що я бачу "або" хочу розпізнати це обличчя! "І система може працювати навпаки - не писати, а розповісти вам, хто перед вами", - говорить Мікко куримо, доцент Гельсінської інституту інформаційних технологій Університету Аалто.

Поки це експеримент: окуляри існують лише в кількох примірниках. Але розробники сподіваються, що через 5-10 років таку оправу можна буде купити в магазині.

За матеріалами: Вести

Зараз ви читаєте новину «"Розумні" окуляри розповідають особисту інформацію про співрозмовника (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі