середа, 20 жовтня 2010 09:45

"Кінець світу" перенесли на 60 днів пізніше

"Кінець світу" перенесли на 60 днів пізніше

Календар майя закінчується не 21 грудня 2012 року, а як мінімум на 60 днів пізніше.

Такі висновки вчений Жерадо Алдану (Gerardo Aldana) з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі виклав у своїй книзі "Календарі й роки II: Астрономія і час в давнину та середньовіччя" (Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World), яка вийшла нещодавно. Коротко про книгу пише портал Discovery News.

Індіанці майя, які жили на території Центральної Америки з другого тисячоліття до нашої ери, розробили власну календарну систему, засновану на астрономічних подіях (майя були майстерними астрономами). Один із створених ними календарів, що відмірює великі проміжки часу (так званий "довгий рахунок"), був кінцевим - в ньому "вміщувалося" тільки 5126 років. Довгий рахунок починався з 3114 року до нашої ери за григоріанським календарем.

Календар майя не може бути "без остачі" переведений у григоріанський календар. Для того щоб співвіднести їх, вчені розробили декілька алгоритмів кореляції. У найбільш популярному з них використовується так звана константа GMT (GMT constant). Це кореляційний фактор, названий так за ініціалами вчених, які розробили його. Для обчислення константи GMT вчені орієнтувалися на астрономічні події, що відбувалися в давнину і були задокументовані як майя, так і мешканцями Старого світу.

У своїй книзі Алдану наводить докази того, що одна з таких подій була інтерпретована невірно. На думку вченого те, що творці константи GMT описали як схід Венери, могло в дійсності бути падінням метеорита. Якщо припущення автора виявиться вірним, то розбіжність між календарем майя і григоріанським календарем становить не менше 60 днів.

Незалежно від того, будуть чи ні підтверджені висновки Алдан, самі майя не писали, що кінець їх календаря відповідає кінцю світу. Більш того, деякі вчені вважають, що Довгий рахунок був циклічним - після завершення одного циклу починався наступний.

За матеріалами Лента.ру
Зараз ви читаєте новину «"Кінець світу" перенесли на 60 днів пізніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі