вівторок, 22 квітня 2008 12:38

П"ять причин, що заважають схуднути

П"ять причин, що заважають схуднути
До літа кількість людей, бажаючих посидіти на дієті, різко збільшується, але вже місяця через три багато хто від цієї ідеї відмовляється за відсутністю видимих результатів. Чому не виходить схуднути?

Причина перша
Непосильна кількість обмежень. Багато хто упевнений - щоб зменшити вагу, треба практично припинити їсти. Лікарі ж, погоджуючись з необхідністю урізування раціону, під дієтою розуміють ще і певний підбір продуктів (а не повне їх виключення) і правильний режим харчування. Досвід дієтологів переконує: дуже важко перейти від звичної кількості їжі до меншої - в цьому причина багатьох невдалих спроб. Треба підходити до справи реалістичніше і вносити корективи поступово: зберігши звичний об"єм, зменшити калорійність. Різкий перехід на монодієту (кавунову, грейпфрутову або будь-яку іншу) вже на третю добу може стати причиною порушення концентрації уваги і здатності ясно мислити.

Причина друга
Відсутність фізичної активності. Як правило, дотримуючись дієти, всі концентруються на харчуванні і забувають про фізичні вправи. Тим часом калорії, які потрапляють в організм, хай і в меншій кількості, все ж таки треба витрачати, а витрачаються вони саме за рахунок руху. Дозовані фізичні навантаження всіляко сприяють тому, що жирова клітковина активно заміщається м"язовою тканиною.

Причина третя
Скорочення кількості їжі призводить до сильного голоду; у результаті, діставшись до їжі, людина закидає в себе значно більше, ніж вимагає її організм, і за дві їжі з"їдає більше, ніж за п"ять.

Причина четверта
Дієта загострює хвороби. Не порадившись з дієтологом, людина сама призначає собі харчові обмеження, не враховуючи своїх хвороб, і у результаті отримує їхнє загострення. Сирі овочі - основний компонент багатьох дієт - погано переносяться при гастриті, виразці шлунку і панкреатиті. У людей, що практично не вживають жирів, в крові знижується зміст не тільки "шкідливого" холестерину, але і його корисних форм, що захищають судини від атеросклерозу. За даними досліджень, періодичні спроби схуднути приводять і до порушення функцій імунної системи: зменшується кількість так званих природних кілерів - елементів крові, відповідальних за знищення мікробів, що потрапляють в організм. При цьому чим частіше людина робить спроби схуднути (кожні декілька тижнів), тим менше в його крові залишається цих захисних клітин.

Причина п"ята
Вага перестала знижуватися - пора кидати. Як правило, в перший тиждень - два йде найбільш помітне зниження ваги, а потім людина може втрачати всього по 200-500 г в тиждень. Після перших успіхів це здається практично поразкою. Але дієтологи категорично проти швидкості. Нервова система, головний мозок вимагають харчування. Набагато корисно і надійніше для майбутнього поступове зниження маси - не більше 4-5 кг в місяць, якого ви доб"єтеся малокалорійним раціоном, розвантажувальними днями, дотриманням режиму і фізичними навантаженнями - без них нікуди.

У ідеалі треба постаратися знайти такий режим харчування, якого можна дотримуватися постійно, не вважаючи його дієтою і не витрачаючи на його дотримання нерви.

Взагалі дослідження показують, що 75% жінок вважають себе товстим, на ділі ж дієта виявляється потрібною тільки 25%, повідомляє aif.ru.

Зараз ви читаєте новину «П"ять причин, що заважають схуднути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі