вівторок, 13 травня 2008 18:25

Психологи навчилися лікувати арахнофобію

Психологи навчилися лікувати арахнофобію

Психологи з університету Тюбінген (Німеччина) створили новий метод лікування арахнофобії, що використовує тільки силу уяви пацієнтів.

Традиційно для лікування арахнофобії використовують конфронтаційну терапію, коли людині доводиться контактувати з живим павуком. Нова методика заснована на тому, що пацієнту пропонують у деталях уявити собі зустріч, що лякає.

Курс лікування займає 7 днів. У перший день пацієнтам демонструють різні картинки, серед яких є зображення великих павуків. При цьому фахівці спостерігають за їхньою реакцією: рухами лицьових м"язів, частотою серцевих скорочень. Наприкінці курсу тест повторюють.

У ході лікування пацієнти під керівництвом психолога знову й знову уявляють собі зустріч із павуком. "Страх повинен стати максимальним, щоб людина усвідомила, що він не може наростати нескінченно", - пояснює психолог Свеня Тан Тьєн (Svenja Tan Tjhen). Курс лікування за новим методом вже пройшли 60 жінок - вони набагато частіше чоловіків страждають на арахнофобію, - і в 95% страх практично зник або став слабкіше. "Ми не можемо назавжди позбавити їх від фобії, але цей метод дозволяє пацієнтам успішно контролювати свою реакцію", - робить висновок Тан Тьеєн, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Психологи навчилися лікувати арахнофобію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі