понеділок, 31 березня 2008 15:23

Про які хвороби розкажуть ваші руки

Про які хвороби розкажуть ваші руки

Важливі проблеми з внутрішніми органами можна визначити за станом і відтінком шкіри, а також температурою рук людини, переконаний російський професор Михайло Виноградов. Тільки медичні факти, і ніякої хіромантії!

Підвищена пітливість долонь - частий супутник невротичних станів, зумовлених підвищеною тривожністю.

Холодні руки на тлі блідості шкіри й вологості долонь - прояв порушення регуляції судинного тонусу й вегетативної нервової системи (так може бути у разі гіпотонії, вегетосудинної дистонії).

Холодні пальці й нігті із синюватим відтінком свідчать про порушення кровопостачання. Найчастіші причини - серцева недостатність, діабет.

Коричнюваті пігментні плями на тильному боці долонь вказують на порушення діяльності кишечнику, застій жовчі. Пігментні плями у літніх людей - про вікові зміни, зниження вироблення в шкірі меланіну.

Сухі гарячі долоні нерідко бувають у людей, котрі страждають від хронічних легеневих хвороб (обструктивні стани, туберкульоз).

Морквяний відтінок долонь - сигнал про запалення печінки. У дітей може бути одним із проявів харчової алергії, найчастіше на цитрусові.

Жовтувата шкіра кистей сигналізує про порушення відтоку жовчі (можуть бути проблеми з жовчним міхуром, підшлунковою залозою, а також у разі хронічних проблем із печінкою).

Здуті, чітко окреслені сині вени на тильному боці долоні, але без вузликів - прояв ускладнень венозного відтоку (може бути у разі ішемії серця, порушення функції серцевих клапанів, тромбофлебіту).

Асиметричне посмикування рук (коли одна рука тремтить більше за іншу) - ознака неврологічних порушень мозку, початок хвороби Паркінсона. Симетричне тремтіння, що виникає у разі психічного напруження, - прояв неврозу.

Судоми рук можуть спричинити: залізодефіцитна анемія, нестача кальцію й судинні порушення (облітеруючий ендартеріїт).

Суха шкіра на ліктях може бути від нестачі жиророзчинних вітамінів А і Е, - сигналізує про порушення жирового обміну (наприклад, після твердих дієт), поява мозолеподібних бляшок - ознака старіння.

Венозний малюнок на зовнішньому боці долоні з вираженими вузликами - ознака порушень холестеринового обміну у разі розвитку атеросклерозу або діабету.

Часті синці на руках, що невідомо звідки взялися, свідчать про ламкість судин і порушення зсідання крові.

Підвищена чутливість кистей рук до холоду - ознака холодової алергії (вона частіше буває у жінок, супроводжується ознобом і покашлюванням). У разі недостатності кровообігу весь час мерзнуть кінчики пальців. Під час серцевого нападу може бути гострий біль у мізинцях (начебто їх виламують).

Потовщення (а згодом деформація) суглобів пальців може бути ознакою поліартриту, подагри, порушення сольового й мінерального обміну, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Про які хвороби розкажуть ваші руки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі