понеділок, 28 липня 2008 08:29

Принтери загрожують здоров"ю офісних працівників

Австралійські дослідники на чолі з професором Лідією Моравська, директором Міжнародної лабораторії за якістю повітря і здоров"ю, випадково виявили, що принтери випускають великі кількості крихітних частинок, які потенційно можуть негативно впливати на органи дихання, серцево-судинну систему і навіть викликати рак, повідомляє MEMBRANA.

Частинки були зафіксовані, коли учені перевіряли ефективність вентиляції в захисті конторських службовців від забруднення повітря на прикладі великого офісу, оточеного дорогами.

Малося на увазі, що бруд потрапляє з вулиці: "Ми дійсно не чекали знайти щось з внутрішніх джерел забруднення, але незабаром виявили, що внутрішні джерела набагато небезпечніші зовнішніх", - говорить Моравська.

Коли з"ясувалося, що принтери випускають якісь частинки, дослідники вивчили 62 пристрої, і 17 з них були визнані "емітерами". Причому один принтер випускав частинки в кількості, зіставній з "емісією" димлячої сигарети. Втім, 37 принтерів виявилися абсолютно безпечними.

Учені повідомляють, що найбільша кількість частинок випускається принтерами, коли в них заправлений новий картрідж з чорнилом, і коли при друці використовується багато чорнил.

Концентрація частинок протягом робочого дня в п"ять разів вища, ніж в неробочий. За словами Моравська, частинки можуть потрапляти в дихальні шляхи і потім в кров, а ризики для здоров"я людей, що сидять в офісі, вона вважає "вельми високими". В зв"язку з цим дослідники рекомендують працедавцям більше уваги приділяти системам вентиляції.

Тим часом, необхідні подальші дослідження, оскільки учені поки не знають хімічну будову частинок і не до кінця розуміють, як вони потрапляють в повітря, повідомляє Mignews.com.

Зараз ви читаєте новину «Принтери загрожують здоров"ю офісних працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі