четвер, 28 жовтня 2010 13:10

Потужність суперкомп'ютера збільшать у 4 рази

Потужність суперкомп'ютера збільшать у 4 рази

Пікова продуктивність суперкомп'ютера "СКІФ-Аврора", встановленого в Південно-Уральському державному університеті (ПУДУ), буде збільшена в чотири рази - до 104 терафлопс (операцій з числами з плаваючою точкою в секунду).

Про це повідомляє РИА Новости.

Суперкомп'ютер "СКІФ-Аврора" був встановлений в ПУДУ в червні 2010 року. Потужність буде збільшена за рахунок заміни 4-ядерних процесорів Intel Xeon серії 5500 на найсучасніші 6-ядерні Intel Xeon серії 5600 з тактовою частотою 3,33 ГГц (зі збереженням всієї поточної інфраструктури).

Роботи планується закінчити в першому кварталі 2011 року, їх вартість становитиме 240 мільйонів рублів.

"СКІФ-Аврора" навіть після апгрейда не зможе конкурувати за продуктивністю з російським лідером - суперкомп'ютером "Ломоносов", встановленому в МДУ ім. М. В. Ломоносова (420 терафлопс, 13 місце у світовому списку Top500). Проте система ПУДУ цікава використаними в ній технологічними новаціями - перш за все, рідинним охолодженням, яке теж буде модернізовано.

За словами ректора ПУДУ Олександра Шестакова, основними замовниками виконання розрахунків на суперкомп'ютерах університету (крім "СКІФ-Аврора", у вузі встановлені ще дві високопродуктивні системи) стають челябінські підприємства.

Наприклад, швейна фабрика "Киштимський трикотаж" замовила моделювання поведінки (деформацій) трикотажної тканини. Виконувана на суперкомп'ютері програма вивчає, як трикотаж веде себе в процесі одягання і носіння сукні.

Крім цього, ЮУрГУ виконав кілька замовлень на моделювання жіночих бюстгальтерів (необхідно було прорахувати форму, конструкцію, тиск на тіло, можливу деформацію при різних ситуаціях, наприклад, під час бігу).

Зараз ви читаєте новину «Потужність суперкомп'ютера збільшать у 4 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі