вівторок, 22 квітня 2008 20:45

Потужні спалахи на поверхні Сонці викликають звукові хвилі

Потужні спалахи на поверхні Сонці викликають звукові хвилі

Потужні спалахи на поверхні Сонці викликають звукові хвилі. До таких висновків прийшли європейські й американські вчені, які працюють із космічною сонячною обсерваторією SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), що представляє собою два стерео-супутника, які обертаються навколо нашого світила.

За словами астрономів з американського астрономічного співтовариства, звукові хвилі на Сонці також здатні посилюватися за допомогою сплесків магнітних полів, що "вистрілюють" із глибини Сонця високо в сонячну атмосферу. Більше того, звукові хвилі в більшості випадків здатні вириватися навіть за межі магнітних сплесків.

Іншими словами, перебуваючи поблизу нашого світила можна було б чути звуки, причому в широкому діапазоні - від дзенькоту до гуркоту. Як говорить професор університету Колорадо Скотт Макінтош, внутрішні вібрації Сонця створюють цілком виразні звуки, які найчастіше схожі на дзенькіт дзвіночків, але можуть варіюватися від високочастотних випромінювань, невловимих для людського вуха, до низькочастотного гуркоту.

"Зі зрозумілих причин довести звукове випромінювання Сонця поки неможливо, однак побічні дані показують, що воно існує" - говорить Макінтош, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Потужні спалахи на поверхні Сонці викликають звукові хвилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі