середа, 13 березня 2019 02:24

Показали 5 тисяч картин, які намалювали психічнохворі
17

Більшість авторів мали діагноз «шизофренія»
Фото: cameralabs.org
Більшість авторів мали діагноз «шизофренія»
Більшість авторів мали діагноз «шизофренія»
Більшість авторів мали діагноз «шизофренія»
Більшість авторів мали діагноз «шизофренія»

Колекцію із 5 тис. малюнків душевнохворих людей зібрав німецький психіатр Ханс Прінцхорн. Про це написав книгу "Художня творчість душевнохворих" у 1922 році. Дослідження присвятив зв'язку між психічним захворюванням і творчими здібностями. Воно стало першим серед подібних. Ілюстрації з книги показали в мережі.

Прінцхорн почав своє дослідження у психіатричній клініці Гейдельберга. Він спостерігав за пацієнтами і аналізував їх творчість. Згодом вчений створив колекцію із картин, малюнків і різьблених фігурок із різних психіатричних лікарень Гейдельберга та околиць. Більшість авторів мали діагноз "шизофренія", пише Cameralabs.

Ханс Прінцхорн виділив шість основних імпульсів, що стимулюють виникнення художнього образу: бажання виразити себе, гра, потреба щось прикрасити, прагнення щось упорядкувати, схильність до наслідування і потреба в символах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На осінь у людей загострюються психічні розлади

Дослідження надало право голосу раніше вигнанцям соціуму - тим, хто знаходився в ув'язненні, кого вважали божевільними, хто страждав від злиднів, не мав освіти.

Творчі люди і люди з психопатологією мають схожі риси: схильність до нестандартного мислення, прискорений розумовий процес, підвищена чутливість і багата фантазія. Пропонуємо підбірку картин людей з різними психічними відхиленнями.

Серед робіт картини Девіда Дьюірдта. Бельгійський художник описує свою творчість так: "У мене подвійний маршрут: як художника і як посередника в аудиторію, яка страждає на тяжкі психічні захворювання".

Зараз ви читаєте новину «Показали 5 тисяч картин, які намалювали психічнохворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі