понеділок, 02 квітня 2007 15:00

Поділ на групи крові скасовано

Міжнародна команда учених під керівництвом Хенріка Клаузена з Копенгагенського університету запропонувала ефективний спосіб боротьби з дефіцитом донорської крові. Їм вдалося отримати ферменти, здатні розщеплювати антигени А і В, які є в II(А), III(В) і IV(АВ) групах крові, перетворюючи будь-яку кров на "універсальну" I (0) групу.

Групи крові розрізняються залежно від наявності або відсутності в еритроцитах антигенів "А" і "В". Кров I (0) групи не містить антигенів А і В, здатних викликати імунну реакцію, тому може бути перелита будь-якій людині ("універсальна донорська"). У той же час кров, що містить антигени А, В або АВ (тобто II, III або IV), перелита людині з іншою групою крові, може викликати небезпечні для життя імунні реакції.

Дослідники під керівництвом Хенріка Клаузена проаналізували 2500 екстрактів різних бактерій і грибів у пошуках ферментів, здатних розщеплювати антигени А і В. У результаті, вони змогли виявити два фермента-глікозідази, що розщеплюють антигени А і В і що перетворюють будь-яку кров на універсальну I (0) групу.

Найближчим часом плануються клінічні випробування, які мають підтвердити безпеку і ефективність "універсальної" крові, отриманої у такий спосіб, повідомляє, з посиланням на журнал Nature Biotechnology, Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Поділ на групи крові скасовано». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі