вівторок, 01 липня 2008 19:34

Почуватися товстим більш шкідливо, ніж бути товстим

Почуватися товстим більш шкідливо, ніж бути товстим

Німецькі вчені з"ясували, що якість життя у підлітків, які вважають себе товстими, гірша, ніж якість життя їхніх ровесників, які снаправді мають зайву вагу.

Автори дослідження використовували дані загальнонаціонального опитування "All Germany Health Іntervіew and Examіnatіon Survey for Chіldren and Adolescents", у якому брали участь майже 7 тисяч дітей і підлітків у віці від 11 до 17 років. Всіх їх зважили й попросили оцінити свою вагу самостійно (від "занадто худий" до "занадто товстий"). Після цього хлопчики й дівчатка заповнили анкету, що дозволяє оцінити якість життя.

Виявилося, що приблизно у 75% дітей і підлітків була нормальна вага. Майже 55% дівчаток і лише 36% хлопчиків вважали себе "дуже товстими", хоча тільки 18% учасників дослідження насправді мали зайву вагу. У 7-8% хлопчиків і дівчаток вага була меншою за норму.

У дітей і підлітків, які мають зайву вагу, якість життя відрізнялася в гірший бік й сильно залежала від власної оцінки своєї ваги. Підлітки, які вважали себе товстими, мали знижену якість життя поза залежністю від реальної ваги. Особливо сильно ця тенденція виявилася у дівчаток. У той же час, підлітки, які вважали свою вагу нормальною, не програвали в якості життя, навіть якщо їхня вага насправді перевищувала норму.

Також вчені з"ясували, що кількість дітей і підлітків, які вважають себе товстими, в останні роки збільшується швидше, ніж реальна кількість дітей і підлітків, які мають зайву вагу.

У статті, що супроводжує дослідження, німецький вчений Johannes Hebebrand відзначає, що підлітки зіштовхуються з потужним тиском суспільної думки, що пропонує їм бути стрункими. Оскільки худорбі надається велике значення, а зайва вага засуджується, лише 40% дітей і підлітків вважали свою вагу нормальною, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Почуватися товстим більш шкідливо, ніж бути товстим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі