понеділок, 26 жовтня 2009 14:15

Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки

Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки
Опальний південнокорейський експерт в області клонування Хван У Сук, який обдурив весь світ заявою про великий прорив у вивченні стовбурових клітин, засуджений за звинуваченням в розтраті дослідницьких фондів і незаконному придбанні людських яйцеклітин.

Прокурори просили чотири роки тюремного ув"язнення, проте Центральний районний суд Сеула врахував розкаяння пана Хвана і засудив його до цього терміну умовно. Якщо протягом трьох років у вченого не трапиться неприємностей з законом, він буде достроково звільнений від покарання.

Хван, який був єдиним південнокорейським ученим, якому дозволили проводити дослідження стовбурових клітин людського ембріона, втратив авторитет.

У 2004 році Хван У Сук і його колеги з Сеульського національного університету оголосили про перше в світі клонування людського ембріона, з якого їм вдалося отримати стовбурові клітини. Через рік та сама група вчених оголосила про отримання людських ембріональних стовбурових клітин, які генетично відповідають конкретним пацієнтам. Здавалося, ось він - справжній прорив, що вирішує проблему відторгнення пересаджених клітин імунною системою.

Відкриття викликали безліч запитань, університет провів розслідування і з"ясував, що в основі звітів Хван У Сука лежать фальшиві дані. У 2006 році уряд Південної Кореї позбавив його права на проведення досліджень стовбурових клітин. Тоді ж він був звинувачений в тому, що під різними приводами присвоїв близько 2 млрд вон ($ 2 млн) приватних пожертвувань - нібито на проведення досліджень, а також в розкраданні 800 млн вон ($ 800 тис.) та купівлю людських яйцеклітин для досліджень з порушенням законів Південної Кореї про біоетику. Хван У Сук зізнався в тому, що дані були підробленими, але заявив, що його обдурили підлеглі.

Суд, який вислухав свідчення 60 з гаком свідків, тривав більше трьох років. Він відхилив звинувачення у шахрайстві, не повіривши в те, що Хван обманював меценатів, але визнав його винним по інших пунктах.

Заради справедливості слід зазначити, що в 2005 році Хван У Сук і його колеги першими в світі клонували собаку. Це досягнення визнано міжнародним науковим співтовариством. Нещодавно він навіть виграв суд, яка стосувалася авторських прав на технологію клонування собак.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Південнокорейського біотехнолога не посадять на чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі