неділя, 03 серпня 2008 13:20

Phoenix знайшов на Марсі не тільки воду

Phoenix знайшов на Марсі не тільки воду

Офіційна версія НАСА про знахідки апарату Phoenix Mars Lander містить тільки частину правди про марсіанські відкриття. За даними анонімних джерел, найближчим часом відомство оприлюднить інформацію про відкриття, більш суттєве, ніж склад марсіанської води.

Одночасно з офіційною версією про роботу Phoenix до Білого Дому було відправлено попередження про те, що на Червоній планеті була виявлена не тільки вода, пише американське видання AviationWeek & Space Technology з посиланням на свої джерела в НАСА і наукових кругах.

Через декілька тижнів, за деякими даними, відомство має намір обнародувати висновків про якесь "істотніше" відкриття.

Джерела в НАСА відзначають, що додаткові 10-12 днів потрібні для того, щоб матеріали ще раз перевірити в органічній печі і портативній хімлабораторії марсіанського апарату.

Видання повідомляє, що відкриття стосується "можливості існування життя" на Марсі. Джерела у відомстві говорять, що неопубліковані дані не стосуються існуючого або існуючого у минулому життя на Червоній планеті. Швидше, вони мають стосунок до потенційної можливості Марсу це життя підтримувати. Можливо, відкриття має стосунок не до всієї планети, але лише до регіону посадки Phoenix.

Видання відзначає, що відразу декілька джерел в структурі НАСА підтвердили факт наявності закритих даних, що є "набагато більш комплексними і складними висновками, доповнюючими інформацію, опубліковану 31 липня". Чиновники, які займаються марсіанськими дослідженнями, на умовах анонімності підтвердили існування якихось закритих відомостей, відзначивши, що "дані є набагато більш провокаційними, ніж отримання води".

Про факт закритих знахідок був повідомлений Радник президента Буша з наукових питань. Aviation Week пише, що в тому випадку, якщо НАСА отримає зелене світло від уряду США на оприлюднення нової інформації, то вона буде надана в другій декаді серпня.

Офіційна версія НАСА ще до старту Phoenix звучала так, що ні піч-аналізатор TEGA, ні хімічна лабораторія, ні система аналізу MEGA не здатні безпосередньо виявити наявність живих організмів у воді. Проте два мікроскопи в системі MEGA мають достатнє розширення для того, щоб зафіксувати бактерії.

"Медіа-канали говорили, що виявлення води було основним відкриттям, проте це було саме те, що потрібне науковій команді, НАСА і Білому Дому. Дані, отримані з допомогою системи MEGA, були абсолютно іншими і більш значущими новині", - говорять джерела в НАСА.

Втім в Університеті Аризони відзначають, що подібна "секретність" викликана тим, що виявлені дані виявилися дуже неправдоподібними і куратори місії, щоб уникнути непотрібних витоків даних, наполягли на повторному заборі проб ґрунту і льоду.

Відзначимо, що 31 липня НАСА заявила, що космічний апарат "Фенікс" виявив на Марсі воду. Про це повідомив вчений Уїльям Бойнтон з Університету Аризони, який керує місією земного робота для виявлення слідів води на Червоній планеті. "Ми отримали воду", - сказав він.

Учені і раніше вже мали непрямі дані про наявність води на Марсі, отримані в результаті досліджень з супутника "Марс-Одіссей", а також в ході спостережень самого "Фенікса", але тепер її вперше вдалося "торкнутися і спробувати", підкреслив Бойнтон.

Після цього успіху американське космічне агентство NASA прийняло рішення продовжити на п"ять тижнів - до 30 вересня - місію "Фенікса" на Марсі. Спочатку вона повинна була тривати 90 днів, з 25 травня, коли земний робот здійснив посадку на Червону планету, повідомляє CyberSecurity

Зараз ви читаєте новину «Phoenix знайшов на Марсі не тільки воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі