понеділок, 06 жовтня 2008 08:36

Переїдання порушує роботу мозку

Переїдання порушує нормальну роботу деяких ключових відділів мозку, викликаючи розвиток хвороб пов"язаних з ожирінням, таких як діабет і хвороби серця.

До такого висновку прийшли учені з університету Вісконсіна-Медісона, Донгшенг Кай і його колеги. Як виявилось, прийом великої кількості калорій викликає автоіммунну реакцію в мозку, навіть якщо при цьому не відбувається набір ваги.

Учені з"ясували, що ця реакція викликається агентом, названим Ikkbeta, Nk-kappab, який також знаходиться в імунних клітинах, таких як фагоцити і лейкоцити. Раніше було відомо, що дана речовина викликає запальні процеси в периферійних тканинах, включаючи печінку і серцевий м"яз. У останньому дослідженні ця речовина була знайдена в гіпоталамусі. "Гіпоталамус - центральний орган управління метаболізмом, - пише Кай. - Ikkbeta, Nk-kappab, що знаходиться в гіпоталамусі може стимулювати виникнення цілої групи захворювань, пов"язаних з ожирінням".

У експерименті на мишах було показано, що калорійна дієта активує дію цієї речовини. Ця реакція приводить до порушення дії гормонів лептину та інсуліну, що у свою чергу примушує мишей більше їсти. "Цей процес викликає порочне коло", - говорить Кай. В наші дні, коли ожирінням страждають 1,8 мільярди людей, ожиріння - серйозна, постійно зростаюча проблема. До цих пір всі препарати, направлені на лікування ожиріння, були малоефективні. Нове дослідження може привести до створення ефективніших засобів боротьби з ожирінням, на основі придушення дії, повідомляє Mignews.

Зараз ви читаєте новину «Переїдання порушує роботу мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі