субота, 01 листопада 2008 12:34

Переходи на літній і зимовий час впливають на ризик інфаркту

Переходи на літній і зимовий час впливають на ризик інфаркту
Шведські вчені виявили, що переведення годин навесні на годину вперед підвищує частоту інфарктів, у той час як після осіннього переведення на годину назад ризик дещо знижується.

Дослідники з Каролінского інституту в Стокгольмі проаналізували дані з шведського реєстра інфарктів з 1987 по 2006 роки. Виявилося, що через тиждень після весняного переведення годин, що в Європі відбувається в останню неділю березня, частота інфарктів підвищується на 5%. У осіннього переведення годин в останню неділю жовтня вплив на ризик інфаркту не настільки сильне. Воно полягає в зниженні частоти цього захворювання на одні й ті ж 5% тільки в понеділок після переходу на зимовий час.

Дослідники вважають, що такий вплив переведення годин на частоту інфарктів пов"язаний з порушенням циркадних біологічних ритмів, що є стресом для організму. При цьому перехід на зимовий час частково нівелює цей стрес, додаючи годину до нічного сну, а перехід на літній, навпаки, збільшує, забираючи нічний час. Чимале значення вчені надають і порушенню "соціальних годин", що полягає в необхідності підганяти повсякденні заняття під новий режим, що теж збільшує стрес, повідомлає medportal.ru

За словами одного з дослідників, Імре Яншкі (Imre Janszky), зміна часових поясів при польотах на літаку подібним ефектом володіти не повинна.
Зараз ви читаєте новину «Переходи на літній і зимовий час впливають на ризик інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі