неділя, 18 жовтня 2020 22:45

Пенсіонер виростив унікальне мамонтове дерево
6

Віктор Ганущин із села Кам'яниця Ужгородського району створив унікальний дендропарк, в якому зібрав рослини з понад 100 країн світу.За освітою він біолог і все життя подорожував і збирав унікальні експонати.

"Створення ботанічного саду — творчий процес. Не всі привезені мною рослини приживаються,деякі гинуть відразу, деякі — за кілька років. Клімат різних країн суттєво відрізняється. У Гімалаях влітку мокро і холодно, у нас сухо і спекотно. В наших умовах краще живуть сіянці, які отримуємо на розсаду з насіння. Так розмножували ліванський кедр. Зійшло 50 сіянців, а до дорослих саджанців доросло 10 дерев. Через вісім років залишилося тільки два деревця", — каже біолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ідеальні дерева для тісного садка

На основі побаченого у садах Чехії, Німеччини та Польщі збудував альпійську гірку. Найекзотичніша рослина на гірці — чилійська кислиця. Кожна рослина для біолога є цінною. По-особливому любить він мамонтове дерево, яке називає "мамонтьонок". За 12 років воно виросло до шести метрів заввишки, а стовбур сягає 30 см у діаметрі. Це дерево відвідувачі саду фотографують найчастіше.

"Тут немає рівних доріжок із цеглою, побіленою вапном. Десь камінчик лежить, часто травичка некошена, тому що вона красивіша за кошену, галявини. Іноді люди просто плутають, де стежка, а де газончик. Ось так воно і має виглядати: приходите і відчуваєте себе ніби на природі", — додає Віктор.

За парком допомагає доглядати родина. Через карантин довелося відкласти подорож на Мадагаскар. Але весь рік він подорожував по Україні.

"Навесні були на Кінбурнській косі, там є унікальна поляна в кілька гектарів, де цвітуть орхідеї. Подорожували Херсонщиною, дослідили рослинний світ Полісся — плавали там на байдарках з колегами-дослідниками".

Хвойні рослини є частиною більшості ландшафтних дизайнів. Вони прості у догляді та практично не пошкоджуються шкідниками. Та якщо у великих містах чим більше дерево, тим краще, то на скромній ділянці актуальніші карликові кущі та дерева, які не займатимуть зайвий простір.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонер виростив унікальне мамонтове дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі