понеділок, 30 серпня 2010 17:57

Пасивне куріння викликає зміни в генах

Пасивне куріння викликає зміни в генах

Американські вчені вперше в світі довели, що пасивне куріння призводить до змін в генах людини, яка вдихає тютюновий дим.

Науковцям давно було відомо, що куріння призводить до хвороб органів дихання, таких як рак легень та емфізема легень.

Тепер вчені під керівництвом Рональда Крісталла з Медичного коледжу Уейла Корнелла довели, що в організмах тих, хто іноді викурює сигаретку, а також пасивних курців, які лише вдихають чужий дим, вже почалися зміни, аналогічні тим, що відбуваються в активних курців. Це перші молекулярні кроки до вищезгаданих хвороб.

"Цікаво, що клітини чуттєві до будь-якої дози сигаретного диму, – розповів Крісталл. – Не має значення, чи ви присутні там, де курять інші, чи ви самі іноді викурюєте одну сигарету в тиждень. Клітини відгукуються незалежно від рівня дії. Це як канарейки у вугільній штольні".

Невідомо, наскільки багато генів пасивного курця повертаються в свій здоровий стан після припинення куріння.

Але відомо, що для частини генів постійних курців мутація вже є незворотною, навіть якщо людина кидає курити. У 2007 р. канадські вчені встановили, що велика група з 124 генів, схильних до змін під дією куріння, після припинення так і не поверталася до норми.

Серед них, зокрема, опинилися кілька генів, які регулюють життєвий цикл клітин, а також гени, пов"язані з виявленням і усуненням пошкоджених ділянок в ДНК. На думку дослідників, нестача білків, які кодуються цими генами, може бути безпосередньо пов"язана з онкологічними та іншими захворюваннями легень.

Gazeta.ua за матеріалами Times

Зараз ви читаєте новину «Пасивне куріння викликає зміни в генах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі