субота, 29 березня 2008 13:22

Пасивне куріння призводить до сліпоти

Про шкоду куріння писалося вже немало. Його наслідки - це не тільки інфаркт міокарду, рак легенів і атеросклероз, страждають від цієї шкідливої звички і наші очі. Говорилося і про те, що пасивне куріння небезпечне не менше. Багато хто, знаходячись в прокуреному приміщенні, відчувають утруднення дихання, запаморочення, кашель. Це, мабуть, найшкідливіші наслідки пасивного куріння. Але чим же саме тютюновий дим шкідливий для очей?

Найжахливішим наслідком пасивного куріння можна назвати сліпоту. Вона є наслідком захворювання, що носить назву стареча деградація макули (СДМ). За даними Британії, в цій країні такою недугою страждає півмільйона людей. Учені Кембріджського університету прийшли до висновку, що життя з курцем впродовж п"яти років збільшує ризик виникнення цього захворювання в два рази (активне куріння цей чинник потроює). Стареча деградація макули - захворювання, що спостерігається у людей старше за 50-ят років. При цьому захворюванні вражається центральна частина сітківки, що важлива для читання. Але не все так погано, як здається! Можна кинути палити (після 20 літнього стажу), тоді ризик виникнення захворювання зводиться практично до такого, як у зовсім некурящих.

Якщо з"являється сльозотеча, відчуття паління в очах, коли ви знаходитеся в прокуреному приміщенні, то відбувається роздратування кон"юнктиви ока. Крім того, тютюновий дим - сильний алерген, тоді у людини, пасивного курця, може виникнути алергічний кон"юнктивіт. А це: почервоніння очей і слизової оболонки вік, відчуття піску в очах, паління, сльозотеча.

Захворювання, яке часто зустрічається у людей похилого віку, - катаракта (патологічне помутніння кришталика ока) - теж може стати наслідком пасивного (і активного, звичайно) куріння, завдяки компонентам, що містяться в тютюні. Допомога в цьому випадку може бути, в основному, тільки хірургічна, повідомляє 24ua.

Зараз ви читаєте новину «Пасивне куріння призводить до сліпоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі