пʼятниця, 25 липня 2008 10:42

Палеонтологи спростували теорію про еволюції динозаврів

Палеонтологи спростували теорію про еволюції динозаврів

Європейські палеонтологи встановили, що еволюційний бум крейдяного періоду - часу, коли з"явилися покритонасінневі рослини і предки сучасних птахів і ссавців, абсолютно не торкнувся динозаврів. Це спростовує теорії розвитку цих гігантських ящерів, що існують в даний час. Стаття з"явиться в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Традиційна теорія припускає, що поява нового вигляду тварин і рослин, які служили для динозаврів їжею, призвела до збільшення різноманіття динозаврів. За словами вчених, в обґрунтуванні цієї теорії містяться помилки. Критиці піддалися міркування, що використовують той факт, що останків, що відносяться до крейдяного періоду, збереглося більше, ніж скам"янілостей з інших епох. На думку дослідників, це є чистою випадковістю.

Для доказу своєї теорії палеонтологи провели глобальний комп"ютерний експеримент. За допомогою спеціальних алгоритмів суперкомп"ютер в Національному інституті Ірландії аналізував споріднені зв"язки 440 з відомих 600 видів динозаврів. На це пішло 5000 годин машинного часу. В результаті було встановлено, що пік диверсифікації припав на початок юрського періоду, тобто на 55-85 мільйонів років раніше еволюційного крейдяного буму .

Отримані дані, проте, можуть мати і інше пояснення. Так відомий палеонтолог Чарльз Маршалл (Charles Marshall) з Гарвардського університету вважає, що зниженню диверсифікації динозаврів міг запобігти розквіт покритонасінневих рослин. Є вірогідність, що травоїдні види, які в іншому випадку б вимерли, перемкнулися на нові рослини. Це, у свою чергу, врятувало хижаків.

В даний час першочерговим завданням авторів роботи є підтвердження своїх результатів незалежними методами, повідомляє Lenta.Ru

Зараз ви читаєте новину «Палеонтологи спростували теорію про еволюції динозаврів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі