вівторок, 12 березня 2019 09:21

Оснастка золотого корабля в 400 разів тонша за волосину
27

Фото: Валерія Радзієвська

337 деталей має золотий корабель, який зробив майстер мікромініатюри Микола Сядристий. Оснастка шедевру в 400 разів тонша за людську волосину. Митець створює мікромініатюри понад 50 років. Всі роботи виконує вручну за неповторною для кожної технологією.

Як почалося ваше захоплення мікросвітом?

Захопився цим в інституті. Почалося все зі студентської балаканини. Всі обговорювали статтю про відомого вірменського майстра мікромініатюр Едуарда Казаряна. Сумнівалися, що майстрові вдалося написати щось на волосині. Тоді я почав думати, якими інструментами можна по ньому писати. Раз побачив, як прибиральниця чистила наждачним порошком меморіальну дошку на будівлі інституту. Взяв жменьку того порошку і побіг до мікроскопа. Побачив дивовижне: сотні гострих по краях кристалів. Зрозумів, що ними можна писати, зробивши спеціальні інструменти.

Першу роботу пам'ятаєте?

1959 року підкував блоху. Взяв її в Інституті паразитології, натуральну. Але це банальна робота. Що там було складного блоху підкувати: дві ніжки і дві підкови по три цвяхи в кожній?

Яку роботу вважаєте найскладнішою?

Корабель, присвячений пам'яті письменника Олександра Гріна, з 337 деталей. Це була фантастична робота. Його оснастка в 400 разів тонша людської волосини. Ця мініатюра зроблена з золота в 1975 році. Думаю, що її неможливо повторити.

Де і як ви створювали свої мікромініатюри?

Всі – у себе в квартирі на Куренівці. Працював переважно ночами, коли не їздили під вікнами трамваї. Під час роботи з емоційної людини перетворювався на тибетського монаха. Робив усе так повільно і спокійно, наче в мене попереду було 500 років. Адже будь-які сумніви могли вплинути на точність рухів. І так місяць – стільки часу ішло приблизно на створення однієї мініатюри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через 6 років буде велика війна, після якої Росія розпадеться - Микола Сядристий

Які матеріали та інструменти використовували?

Досконало вивчив властивості матеріалів. Скло багато хто вважає крихким, але це не так. Голкою по ньому можна писати – воно пластичне. А сталь, розжарена на макрорівні, в'язка, як голландський сир. Знаю поведінку золота, срібла, платини, а також кісточок плодів, рисових і макових зерняток. Їх не раз використовував у роботах, щоб глядач зміг зрозуміти реальний масштаб мініатюри. Для кожної роботи створював спеціальний інструмент. Хірургічні порівняно з моїми нагадували лопату.

З кінця 1950-х Микола Сядристий зробив близько 100 мініатюр. На вишневих і тернових кісточках, на зрізах зернят дикої груші і яблуні написав акварельні портрети І. Франка, В. Симоненка, Мікеланджело, Е. Гемінґвея. З пелюсток безсмертника зробив найменшу у світі книгу. Її розмір - 0, 6 мм, має 12 сторінок, зшитих павутинкою. На половині виноградного зернятка зобразив карту Закарпаття. Створив найменші у світі шахи: шахівниця з фігурками розміщена на голівці шпильки, золотий пішак у 3 млн. разів менший за макову зернину. Створив найменший у світі збірний виріб — працюючий ключик і золотий замок в 50 тисяч разів менший за шпилькову голівку. У кубічному міліметрі можна вмістити 50 тис. таких замків.

Зараз ви читаєте новину «Оснастка золотого корабля в 400 разів тонша за волосину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі