середа, 26 грудня 2007 12:22

Новорічні ялинки шкідливі для здоров"я

Новорічні ялинки шкідливі для здоров"я
Символ Нового року може серйозно зіпсувати свято, якщо неправильно вибрати місце і час для покупки.

На думку експертів, рання покупка ялинки позбавить своїх нових господарів від метушні святкових приготувань, проте може додати їм серйозних проблем із здоров"ям. Найуважніше до покупки ялинки слід підходити тим, хто схильний до алергії або страждає на захворювання дихальних шляхів.

Американські фахівці з Коледжу алергії, астми та імунології провели дослідження, присвячені впливу традиційного святкового дерева на людину. Виявилось, що в замкнутому просторі речовини, що виділяються ялиною, можуть бути надзвичайно небезпечні для алергіків.

Протягом перших трьох діб після того, як святкове дерево опинилася в закритому приміщенні, воно поширює 800 спор грунту на квадратний метр - доза, яка трохи відстає від гранично допустимої норми.

Але вже через чотири дні кількість спор доходить до 5000. Така концентрація вкрай негативно впливає на стан алергіків і астматиків.

Для людей, не схильних до алергічних реакцій, такий об"єм спор, що скупчилася в чотирьох стінах, може представляти не меншу загрозу, оскільки вони створюють додаткове навантаження на слизову оболонку дихальних шляхів. Наковтавшись шкідливих субстанцій, людина мучитиметься ще декілька тижнів, навіть якщо ялинка оперативно опиниться на найближчому смітнику.

Таким чином, покупку деревця  краще відкласти на останні дні передноворічного тижня, щоб не тримати ялину в приміщенні дуже довго.

Дослідження показало, що гранично допустима норма знаходження хвойного дерева в приміщенні складає чотири дні. Проте існує ще більша небезпека.

Річ у тім, що хімічні речовини, якими часто продавці і виробники обприскують дерева, щоб знищити шкідників, які мешкають в стовбурі, гілках і на голках, а також щоб надати дереву "товарного" вигляду, можуть викликати важкі алергічні реакції. Завдяки старанній обробці отрутохімікатами постраждати можуть не тільки шкідники, але і потенційні покупці. Термін знаходження обробленої ялинки в приміщенні не важливий.

У гіршому випадку така ялинка може навіть викликати отруєння. Особливо посилюється ефект токсичності за наявності гірлянд, що підвищують температуру псевдодерева.

Як би там не було, відмовлятися від покупки традиційної новорічної ялинки ніхто з фахівців не закликає, йдеться про те, щоб покупці уважніше ставились до умов придбання новорічного дерева, повідомляє "Взгляд".

Зараз ви читаєте новину «Новорічні ялинки шкідливі для здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі