Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 08:38

Німецький школяр знайшов помилку в розрахунках NASA

Німецький школяр знайшов помилку в розрахунках NASA
13-річний німецький школяр Ніко Маркардт знайшов помилку в розрахунках NASA, повідомляє агентство FrancePresse з посиланням на німецьку газету PotsdamerNeuesteNachrichten. Хлопчик використовував дані Потсдамського інституту астрофізики, з"ясувавши, що вірогідність зіткнення астероїда Апофіс (Apophis) із Землею в 2029 році більша, ніж передбачало NASA.

Як раніше повідомляло космічне агентство, астероїд Апофіс підійде до Землі на небезпечно близьку відстань (близько 32,5 тисяч кілометрів) 13 квітня 2029 року. Якщо астероїд пройде через так звану "гравітаційну замочну щілину" (діаметром близько 400 метрів) і змінить свою траєкторію, він може впасти на Землю при наступному зближенні з планетою в 2036 році.

NASA передбачало, що вірогідність цієї події складає не більш однієї сорокапятитисячної. Проте, згідно з розрахунками Маркардта, які експерти визнали вірними, дійсна вірогідність в сто разів більше. Хлопчик підрахував, що існує додаткова вірогідність зіткнення космічного тіла з одним з більше 40 тисяч супутників Землі і пов"язаної з цим зміни траєкторії польоту Апофіса.

І експерти, і німецький школяр сходяться на думці, що якщо Апофіс зіткнеться з нашою планетою, то після його проходження через атмосферу утворюється вогняна куля діаметром близько 320 метрів, яка, найімовірніше, впаде в Атлантичний океан. В результаті виникне гігантське цунамі, яке затопить велику частину побережжя і внутрішні території прибережних країн. Крім того, підніметься щільна хмара пилу, яка затулить сонячне світло більш ніж на рік.

Влітку 2007 року британська компанія "Астріум" спроектувала апарат "Апекс", який може допомогти запобігти вірогідній катастрофі. Згідно з проектом, апарат може наблизитися до Апофісу в 2014 році і обертатися навколо нього, збираючи необхідну інформацію, використовуючи яку можна буде змінити орбіту астероїда, повідомляє Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Німецький школяр знайшов помилку в розрахунках NASA». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути