вівторок, 05 серпня 2008 13:14

Нічна задишка призводить до передчасної смерті

Нерівномірне дихання під час сну, відоме під умовою нічної задишки, приводить до передчасної смерті від всіх причин. Такі висновки були зроблені медиками Національного інституту серця, легенів і крові, США, в результаті 18-річного спостереження за здоров"ям понад тисячу чоловік від 30 до 60 років. Дихальні проблеми вночі в 2-3 рази підвищували вірогідність ранньої смерті від будь-якої причини, незалежно від чинників статі, віку, ваги і наявності сердечносудинних хвороб. У людей з не діагностованою або не вилікуваною задишкою сну в чотири рази збільшується ризик смерті від будь-якої причини і в п"ять разів - ризик від сердечносудинних проблем.

При нічній задишці періодично протягом сну звужуються або блокуються канали, по яких в легені поступає повітря. В деяких випадках дихання зупиняється повністю - за часом від декількох секунд до хвилин, пояснюють лікарі. Часті паузи в диханні порушують сон і перешкоджають доступу кисню в кровотік. Це серйозна і потенційно небезпечна умова, що доводить до серцевого удару, діабету і гіпертонії, але багато людей не усвідомлюють ризик або не обізнані про діагноз. Через це у більшості пацієнтів не ідентифікована нічна задишка. За словами фахівців, задишку сну можна виявити за наявності ознак надмірної денної сонливості або частих нападів уранішнього головного болю. Захворювання зустрічається в будь-якому віці, але більш зазвичай серед немолодих чоловіків і людей з надмірною масою тіла, повідомляє АМІ-ТААС.

Зараз ви читаєте новину «Нічна задишка призводить до передчасної смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі