понеділок, 09 листопада 2009 13:45

Немовлята кричать мовою матері

Немовлята кричать мовою матері
Немовлята, за якими стежили вчені, кричали з французьким чи німецьким акцентом.

Акцент батьків немовлята починають засвоювати, ще перебуваючи в материнській утробі.

До такого висновку прийшли німецькі вчені на основі дослідження криків 60 здорових немовлят з франкомовних та німецькомовних сімей.

Відповідно до дослідження, опублікованому в журналі Current Biology, французькі немовлята кричать з інтонацією, що "піднімається" - відтворює інтонацію, з якою говорять французи - тоді як немовлята з німецькомовних сімей кричать з інтонацією, яка опускається.

Таким чином, автори цього дослідження зробили висновок про те, що на ще ненароджених немовлят впливають звуки мови, що проникають в утробу матері.

Раніше вже було відомо, що немовлята можуть запам"ятовувати звуки, що проникають в утробу, і особливо сприйнятливі до мелодії - як музичною, так і мелодії людського голосу.

"Нові дані, які нам вдалося отримати, показують не тільки те, що новонароджені своїм криком здатні відтворювати різні інтонаційні моделі, але й те, що вони вважають за краще відтворювати саме ту інтонацію, яка характерна для мови, що оточувала їх в утробі", - пояснює Катлін Вермке з університету Вюрцбурга.

"Таким чином, стає очевидною важливість крику новонароджених для подальшого мовного розвитку", - додає Вермке.

За словами Катлін Вермке, копіювання інтонації є частиною загальної моделі поведінки немовлят. Вони імітують поведінку матері, щоб зміцнити зв"язок з нею.

За матеріалом: ВВС

Зараз ви читаєте новину «Немовлята кричать мовою матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі