вівторок, 18 березня 2008 11:05

Нейрохірург роблячи операції на мозку використовує побутовий дриль

В одній з українських лікарень відомий британський нейрохірург проводить складні операції на головному мозку за допомогою бездротового господарського дриля з перфоратором за 30 фунтів.

Генрі Марш, старший консультант лікарні Св. Георгія у Тутингу (Південний Лондон), під час операцій по видаленню небезпечних для життя пухлин головного мозку розкриває черепи пацієнтів 9,6-вольтовим інструментом від Bosch (з живленням від акумулятора). Буває, батарея сідає в розпал операції.

Під час хірургічного втручання пацієнт знаходиться у свідомості – у Великій Британії ця методика не застосовується вже 50 років. За словами Марша, українці здатні витримати таке лікування, тому що вони "дуже сильні".

58-річний консультант двічі на рік вирушає в Україну, щоб провести три операції в клініці, якою завідує його колега-хірург Ігор Петрович. Місцеві лікарі не можуть собі дозволити сучасне устаткування, тому і використовується дриль, призначений для домашніх потреб.

Працюючи в клініках Державної служби охорони здоров"я Великої Британії, Марш використовує пневматичний медичний дриль за 30 тис. фунтів, проте виріб Bosch, за його словами, є відповідною заміною. "Великої різниці немає, – говорить він. – Свердлити дрилем придумав Ігор. Просто він вставляє в звичайний дриль стандартне медичне свердло. Коли ми оперували разом з Ігорем, я теж працював дрилем. Це найзвичайніший дриль, який, можливо, зберігається у вас в сараї. Він купив його у господарському магазині".

Висококваліфікованих анестезіологів не вистачає, так що пацієнти Марша отримують тільки місцевий наркоз. Це дає змогу йому розмовляти з хворим, щоб переконатися, що своїми маніпуляціями він не завдає непоправної шкоди його здоров"ю, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Нейрохірург роблячи операції на мозку використовує побутовий дриль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі