неділя, 07 вересня 2008 10:18

Названий парадоксальний спосіб насолоди

Фахівці з Каліфорнійського університету, провівши ряд тривалих досліджень, прийшли до несподіваного висновок - люди, що переживають впродовж довгого часу глибокі особисті страждання, насправді насолоджуються своїм горем.

Подібний виcновок був зроблений фахівцями в результаті обстеження 23 жінок, 11 з яких відчували глибоке горе, а 12 – помірне. Причиною тому було те, що їх матері або сестри померли від раку грудей.

Такі учасниці були вибрані дослідниками з тієї причини, що якщо близька родичка жінки страждає раком грудей, то її шанси захворіти також значно зростають, а значить переживання про втрату носять більш особистий характер.

Отримання задоволення від нещастя властиво групі людей, які не здатні змиритися зі своєю втратою впродовж довгого часу.

Всім піддослідним демонструвалися фотографії померлих матерів або сестер, паралельно вивчалася активність їх головного мозку. Виявилось, що в невтішних жінок при перегляді фотографій родичів, що померли, активізувався центр задоволення, а у жінок, які спокійніше відносилися до своєї втрати, цей ефект не спостерігався.

Автори дослідження прийшли до висновку, що отримання задоволення від нещастя властиво групі людей, які не здатні змиритися зі своєю втратою впродовж довгого часу і не в змозі залишити цей факт у минулому.

Причиною цього є фізіологія - довготривале горе активізує нейрони, що знаходяться в центрі задоволення головного мозку, додаючи спогадам про улюблену людину певний наркотичний характер. Таким чином, у страждаючої людини формується психологічна залежність від подібних спогадів, повідомляє Не Болей.
Зараз ви читаєте новину «Названий парадоксальний спосіб насолоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі