четвер, 12 лютого 2009 10:05

Названий головний фактор розповсюдження грипу

Названий головний фактор розповсюдження грипу
Ключовим фактором для розповсюдження вірусу грипу є абсолютне значення вологості, тобто, кількість вологи в повітрі незалежно від температури, а не відносна вологість, як зазвичай публікується, вважають Джеффрі Шаман (Jeffrey Shaman), фахівець з атмосфері з Університету штату Орегон (Oregon State University), що займається впливом клімату на поширення захворювань, і Мелвін Кон (Melvin Kohn), епідеміолог з Департаменту медичних послуг штату Орегон (Oregon Department of Health Services), США.

"Кореляція виявилося несподівано сильною. Коли абсолютна вологість невелика, вірус грипу виживає довше і швидкість розповсюдження зростає", - розповів Джеффрі Шаман (Jeffrey Shaman). Він також додав, що спостереження дуже важливі для того, щоб наукова та медична спільноти отримали шанс краще зрозуміти розповсюдження захворювання і зможуть розробити більш досконалі передбачувальні моделі. Крім того, результати дослідження мають практичне застосування вже зараз: воно показує, що в деяких випадках є сенс додати вологості повітря. Щоправда, важливо не перестаратися - занадто висока вологість призводить до інших проблем, таким, як грибок.

Шаман і Кон стверджують, що використання параметра абсолютної вологості пояснює 50% розповсюджуваності грипу та 90% виживання вірусу з даних дослідження з цього ж питання, опублікованого в 2007 році, відносна вологість пояснює лише 12% і 36% відповідно. Кореляція грипу та низької вологості важлива тому, що в холодну зимову погоду, коли грип найбільше поширений, навіть високі значення відносної вологості можуть означати лише невелику кількість власне вологи в повітрі, і схоже, що чим менше вологи, тим краще себе почуває вірус.

Саме абсолютна вологість має значення, тому що в теплому повітрі може бути більше вологи, ніж у холодному. Наприклад, тепле повітря при 30% відносної вологості та холодне повітря при 60% можуть насправді мати однакову кількість води. Абсолютна вологість виражається у вазі води, в грамах або фунтах, наявного в об"ємі повітря, наприклад, в кубічному метрі або ярді.

Грип був відомий людям з глибокої давнини. Ознаки "лихоманки", схожої на грип, описували ще Гіппократ, Тит Лівій і Діодор. Перші відомості про широке поширення інфекції датовані 1179 роком, коли, за сьогоднішніми припущеннями, найсильніша епідемія грипу охопила Італію, Німеччину й Англію. Але достовірні описи епідемій відносяться до періоду XVI-XVIII століть, протягом яких країни Європи стрясали "італійська лихоманка". Після пандемії 1780-1782 років захворювання стали називати "Інфлюенца" (від латинського influere - "проникати", "поширюватися") та "грип" (від французького gripper - "схоплювати"). Ці терміни відбивали раптовість появи й швидкість поширення інфекції.

За матеріалами: Подробности
Зараз ви читаєте новину «Названий головний фактор розповсюдження грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі