четвер, 22 травня 2008 15:10

Науковці створили спрей від недовіри

Науковці створили спрей від недовіри
Скоро може з"явитися новий спрей в ніс, який сприяє підвищенню довіри до людей, говорять вчені з університету Цюріха. За їх словами, це відкриття допоможе суспільству впоратись із різними соціальними фобіями.

Вчені встановили, що люди, які вдихнули в себе так званий "гормон любові", - окситоцин, продовжують довіряти людям в грошових питаннях навіть після того, як були обдурені.

Дослідження мозку показали, що "гормон любові" знижує функцію мигдалеподібних залоз, які і відповідають за такі людські якості, як недовіра і підозрілість.

Випробування нового препарату продовжуються. Науковці розраховують на сенсаційний результат. Спрей в ніс може стати незамінним помічником у взаєминах із друзями, колегами, батьками і дітьми, сексуальними партнерами.

"Нам, нарешті, вдалося прослідкувати, що саме відбувається в людському мозку, коли в організм потрапляє окситоцин, - сказав глава дослідницької групи Томас Баумгартнер. - Він практично паралізує клітини мозку, що відповідають за відчуття страху і недовіри".

За словами учених, спрей також допоможе вгамувати різні фобії - наприклад, манію переслідування. "Це безцінне відкриття для нормального розвитку людських взаємин і здорового суспільства", - сказав Томас Баумгартнер.

В ході експерименту препарату одній групі людей дали "пшикати" в ніс "спрей довіри", що містить окситоцин, а іншій групі ввели в організм плацебо, ефект якого пов"язаний з підсвідомим психологічним очікуванням пацієнта, і попросили їх віддати якусь частину своїх грошей в розпорядження іншій особі.

Гроші їм не повернули. Обдурені вкладники, що знаходилися під впливом плацебо, сказали, що більше ніколи не довіряться особі, що обдурила їх, а, ймовірно, і нікому взагалі. Ті ж, хто використовував спрей з окситоцином, проявили терпіння і довіру відносно особи, що обдурила їх, сказавши, що готові почекати повернення своїх грошей і навіть довірити йому іншу суму.

В ході іншого експерименту випробовуваних посадили перед комп"ютером, який повертав вкладникам суми грошей, вкладення, що набагато перевищують їх. В цьому випадку учені встановили, що окситоцин не має ніякої дії на мозок, оскільки відсутня ситуація, що провокує недовіру.

"Окситоцин допоможе людям пробачити і забути образу, і знову довіряти ближньому. А що може бути краще для нормальних відносин в суспільстві", - сказав Томас Баумгартнер. Учені припускають, що з часом новий препарат також допоможе впоратись із аутизмом, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Науковці створили спрей від недовіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі