вівторок, 22 вересня 2020 06:31

Напівсліпий гігант: розкрили секрет носорога

Напівсліпий гігант: розкрили секрет носорога
Ріг носорога складається зі щільних волосків. Фото: sites.google.com

22 вересня відзначають Всесвітній день носорога. Таку ідею запропонував 2010 року Світовий фонд дикої природи (WWF). З того часу місцева ініціатива переросла в глобальне явище. Воно об'єднує зоопарки, природоохоронні організації і небайдужих людей в усіх куточках Землі.

Ці тварини перебувають під загрозою зникнення, і їх занесено до Червоної книги. Люди їх убивають заради рогів. Тому Всесвітній день носорога - захід, покликаний нагадати про цінності і вразливість цих велетнів.

Наприклад, 1948 року для розчищення території Кенії для сільського господарства наймали мисливців із ліцензією на відстрілювання носорогів. Такий 1 мисливець убивав 500 носорогів за 1 день.

Носороги - наступні після слонів за розмірами наземні тварини. Довжина його тіла в середньому 4–4,5 м, висота 1-2 м, а маса 2-4 т. Незважаючи на величезні розміри свого тіла, носоріг має дуже маленький мозок.

Носоріг може бачити тільки рухомі предмети з відстані не більше 30 м. Не грає на користь і розташування очей по боках голови. Тварина бачить предмет спочатку одним оком, потім другим.

Він у дикій природі зберігся тільки в Африці й Азії. Там немає ворогів, крім мисливців.

Ріг носорога - ущільнена маса волосся, яка росте усе життя тварини. Основне призначення рогу в носорогів - це розділяти кущі і зарості, щоб добути собі корм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малі мучителі: як коти-бандити тероризують собак

У азіатських носорогів шкіра утворює глибокі складки, тому здається, ніби тварина одягнена в панцир, що складається з окремих пластин.

Носоріг має дуже товсту шкіру — завтовшки до 1,5 см. Але вона чутлива до сонячних променів й укусів комах. Тому носороги обвалюються в брудові для захисту від них.

Носороги ведуть переважно нічний спосіб життя і живляться лише рослинами. У пошуках їжі тварини можуть долати великі відстані. Щоб наїстися, носорогові за добу потрібно не менше 70 кг рослинності.

Назви "білий" і "чорний" зовсім не означають колір носорогів. "Білий" (з англ. "white") – це всього лише неправильне розуміння африканського слова "weit", що в перекладі означає "широкий" і описує широкий рот. Інший вид носорога назвали чорним, щоб відрізняти його від білого.

Його братом є слон, Всесвітній день якого відзначається 12 серпня. Ідея відзнчати цей день спала на думку канадським режисерам Патрісії Сімс і Майклу Кларку 2011 року. З цієї нагоди випустили фільм "Повернення в ліс", в якому розповідається про реінтродукції азіатських слонів, які перебували в неволі в Таїланді.

Слон — найбільший у світі сухопутний ссавець. Маса африканського слона може досягати 7,5 т. А висота в плечах — 4 м. Індійські слони на третину легші та досягають у висоту не більше 3 м.

Зараз ви читаєте новину «Напівсліпий гігант: розкрили секрет носорога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі