четвер, 17 квітня 2008 13:17

Надмірні любителі суші ризикують здоров"ям

Надмірні любителі суші ризикують здоров"ям
Про це повідомляють в четвер ЗМІ Гонконгу з посиланням на дані досліджень, обнародуваних фахівцями Центру безпеки харчування Сянгана.

Особливу групу ризику, на думку вчених, складають підлітки і вагітні жінки, оскільки ртуть негативно впливає на процес зростання і уповільнює розвиток зародка.

Учені протестували 280 різних видів риби, включаючи консервовану, на предмет змісту метілртуті- найтоксичнішої органічної сполуки ртуті, яка вирізняється здатністю ефективно взаємодіяти з елементами ферментативних систем організму і з рідинами.

Метілртуть накопичується в їжі, особливо в рибі, і не знищується при тепловій обробці. Надлишок змісту метілртуті в організмі призводить до порушень нервової системи, зору, слуху, координації і пам`яті.

Високим вмістом метілртуті вирізняються ті породи риб, які знаходяться на вершині харчового ланцюжка і довше живуть, а також великі хижаки.

Зокрема, на думку вчених, потрібно відноситися з обережністю до споживання червоного морського ляща - вміст ртуті в ньому перевищує допустимі 500 мікрограмів на кілограм.

Любителі суші і сашимі з цієї риби повинні обмежувати себе 20 шматочками в тиждень. Досить високий вміст ртуті у жовтоспинного морського ляща, жовтохвостої баракуди і тунця.

Вагітним жінкам рекомендується виключити тунця з меню, а також уникати вживання великих хижаків - акули, риби-меч.

Учені рекомендують тим, хто планує вагітність, перестати вживати ці види риби за шість місяців до планованого зачаття, відзначають ЗМІ, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Надмірні любителі суші ризикують здоров"ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі