середа, 14 січня 2009 15:05

Надмірне вживання кофеїну може спричинити галюцинації

Надмірне вживання кофеїну може спричинити галюцинації

Люди, які вживають велику кількість напоїв і продуктів з кофеїном, зі значно більшою ймовірністю можуть відчувати слухові і зорові галюцинації. До такого твердження прийшли британські вчені з Даремского університету в результаті дослідження. Його результати опубліковані в журналі Personality and Individual Differences.

Люди, які вживають у день кількість кофеїну, еквівалентну семи чашкам натуральної кави, у три рази частіше чують голоси людей, яких немає поруч з ними, у порівнянні з людьми, які вживають менше одного еквіваленту чашки кави на день, стверджують вчені.

"Галюцинації не обов"язково є ознакою душевної хвороби. Більшість людей стикалися з ситуаціями, коли вони чули голоси, перебуваючи на самоті, а близько 3% регулярно чують голоси. Багато хто добре справляється з цим і живе нормальним життям", - говорить провідний автор дослідження Саймон Джонс.

Він і його колеги опитали 200 студентів для того, щоб з"ясувати рівень споживання кофеїну, - з чаєм, кавою, шоколадом, енергетичними напоями або у вигляді лікарських препаратів. Разом з цим вчені оцінювали поширеність випадків галюцинацій, а також рівень стресу.

Деякі з опитаних повідомляли про зорові і слухові галюцинації, відчуття присутності померлих людей.

Дослідники вважають, що висока частота галюцинацій пов"язана зі здатністю кофеїну посилювати фізіологічну дію стресу - під впливом кофеїну організм виробляє більше "гормону стресу" - кортизолу, що, у свою чергу, може бути пов"язано з галюцинаціями.

Автори дослідження відзначають, що їхня робота - перший крок до розширення числа факторів, пов"язаних з галюцинаціями. На їхню думку, зміна режиму харчування, зокрема, споживання кофеїну, може зробити людей більш стійкими і знизити ймовірність галюцинаторних переживань, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Надмірне вживання кофеїну може спричинити галюцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі